Hjalmarsson kan bli historisk i natt

HOCKEY

”Att vinna två titlar vore helt fantastiskt”

Foto: Niklas Hjalmarsson, till höger, här med bland annat Markus Krüger kan ta hem Stanley Cup-segern inatt. Hjalmarsson vann redan 2010 och kan därmed bli historisk med två Stanley Cup-ringar.

BOSTON. Chicago Blackhawks har slagläge.

Slår de Boston i natt blir de Stanley Cup-mästare – för andra gången på fyra år.

– Otroligt inspirerande. Det är för att få spela såna här matcher man håller på med hockey, säger backen Niklas Hjalmarsson.

Midsommar har passerat, men hockeysäsongen fortsätter – och i natt kan den nå sitt klimax.

Chicago Blackhawks vann den femte finalen mot Boston Bruins hemma i United Center i går natt.

Därmed har svensklaget från Illinois skaffat sig matchboll. Ny seger i natt och Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya, Viktor Stålberg och Marcus Krüger får lyfta den mytomspunna Stanley Cup-bucklan mot taket i TD Garden.

Business as usual

– Vi försöker låta bli att se så långt framåt. Man märkte knappt att vi hade vunnit när vi kom in i omklädningsrummet efter femte matchen. Alla bara bytte om, stretchade och började fokusera på nästa match. Vi känner liksom bara att vi tagit ett steg i rätt riktning, säger Hjalmarsson och fortsätter:

– Samtidigt är det förstås otroligt inspirerande att ha en sådan möjlighet i natt. Det är för att få spela såna här matcher man lägger ner så mycket tid på ishockey, lyfter skrot och gör allt det tråkiga på sommaren.

Den 26-årige smålänningen var med och vann även 2010 och har nu alltså chansen att få sitt namn inristat i bucklan för andra gången. I så fall blir han medlem i en mycket exklusiv klubb. Det finns bara nio svenskar som vunnit två eller fler Stanley Cup-titlar: Anders Kallur, Stefan Persson, Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Tomas Jonsson, Tommy Albelin, Willy Lindström, Ulf Samuelsson och Peter Forsberg.

– Att vinna en Stanley Cup är svårt nog, det krävs så oerhört mycket, jag tror inte det riktigt går att förklara hur, och att vinna två vore helt fantastiskt. Det är väldigt få förunnat.

Skadeproblem

Ett aber inför kvällens match är att lagkaptenen Jonathan Toews eventuellt inte kan spela. Han befaras ha drabbats av hjärnskakning när Johnny Boychuk sänkte honom med en hård tackling i lördags. Å andra sidan kan Boston få klara sig utan sin särskilde matchvinnare Patrice Bergeron, som lämnade femte matchen med en hemlig skada och kördes till sjukhus.

Men Bruins hoppas ändå kunna stoppa Blackhawks.

– Vi befinner oss i underläge, men är starka hemma och om vi spelar som i tredje perioden i match fem tror jag vi kan vända det här och vinna en avgörande match, säger Carl Söderberg, som gjorde sin slutspelsdebut i finalen i går natt.