Pernilla Winberg till attack efter överkörningen

HOCKEY

LULEÅ/STOCKHOLM. Luleå/MSSK körde över Linköping i den avgrande SM-finalen.

Då gick Pernilla Winberg till attack mot domarna.

– Luleå var smarta som satte press på dem och det är så uppenbart att de vek ner sig, säger hon till Sportbladet.

Inför den avgörande finalen ifrågasatte Luleåtränaren Fredrik Glader valet av domare. Linköpings sportchef Kim Martin Hansson är nämligen vän med Katarina Timglad som har dömt de två första finalerna och även den tredje. 

Martin Hansson la under OS upp en bild på Instagram där hon hyllade Timglas. 

"Såååå stolt över min vän Katta som dömer OS-finalen", skrev hon. 

– Det är inte så jättesnygg reklam för damhockeyn. Jag tror inte att någon sportchef i SHL skulle göra något liknande, sa Glader till Norrbottenskuriren och fortsatte: 

– Jag hoppas och tror att domarna är så professionella att de klarar av sitt jobb trots att de är bästa vän med sportchefen i Linköping. Det tvivlar jag inte på, men man ser också att Linköping är snabba att berömma domarna i media vilket gör frågetecknet ännu starkare när man får se den där bilden.

”Ganska låg nivå”

Kanske fungerade det som tändsvätska för Luleå. Laget gick i alla fall ut och körde över Linköping i de två första perioderna. Efter att ha gjort 3–0 efter 12 minuter står det 5–1 efter två perioder.

Linköpings Pernilla Winberg hamnade i en dispyt med Hiirikoski i slutet av perioden och tog även ett snack med domarna innan spelarna lämnade isen. I SVT förklarade hon varför hon var irriterad.

– Vi bara snackade lite. Hon sa att hon tappade luften, men de är ute och simmar de också så det är mycket snack och lite verkstad, säger hon och fortsätter sedan:

– De lyckades väl bra att köpa en domare i går eller vad han nu försökte göra Glader. Man ser det på nivån i dag, den är ganska låg nivå.

”Vet att jag inte är populär”

Luleå vann matchen med 5–1 och är svenska mästare.

– Jag är besviken. Jag vet inte, jag hade en väldigt bra känsla inför matchen. Det verkar som att Luleå ville de mer. De var uppenbart bättre än oss i dag, det är en stor besvikelse, säger målvakten Florence Schelling till SVT.

Efter guldet tog Glader ner domarkritiken.

– Jag vet att jag inte är populär i många ögon men det skiter jag i. Folk får säga vad de vill, jag tycker vi är på väg åt rätt håll med damhockeyn. Men jag har aldrig ifrågasatt domarna på något sätt. Det är vi som kanske måste göra lite saker annorlunda när vi uttrycker oss. Man får tänka på det när man ser hur stort saker blir, säger han.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM