Hockey

Förlust i kvarten för Sverige

Kanada vände 0-2

HRADEC KRALOVE,TJECKIEN

Sverige förlorade kvartsfinalen mot Kanada med 5-2 (2-2, 2-0, 1-0) efter att ha tappat en 2-0-ledning. En förlust som sved rejält och innebär att Sverige nu som bäst kan bli femma.

- Jag vet inte vad jag ska säga. Jag vet inte ens vad som hände, sammanfattade en tårögd Magnus Hedlund den svenska insatsen till TT.

- Vi började ju så bra, sen släppte vi till lite för mycket bakåt och lyckades inte sätta våra chanser. Och så är ju Kanada bra på att förvalta sina lägen utmärkt.

Vad som hände var att Sverige tappade en 2-0-ledning i slutet av den första perioden. Två olyckliga målvaktsinsatser av Henrik Lundqvist, som för övrigt storspelat turneringen igenom, och två baklängesmål. Två mål som Sveriges tränare Bo "Kulon" Lennartsson förklarade som "Turkey goals" - kalkonmål.

Drömstart hjälpte inte

- Vi fick precis den start vi önskade, sedan stökar vi till det och släpper in två såna där mål, sade Kulon som hade svårt att dölja sin besvikelse.

Och två billiga mål kändes det som. Mike Cammalleris reduceringsmål till 1-2 tände kanadensarna rejält. Cammalleri bröt in på högerkanten efter en duell med Leksandsbacken Lars Jonsson. Cammalleris skott touchade Jonssons klubba, ändrade riktning och gick över en nästan liggandes Henrik Lundqvist.

Det olycksaliga kvitteringsmålet kom 18.59, drygt två minuter senare. Lundqvist skulle styra bort en retur, men istället får Kanadas Brian

Sutherby tag i pucken och styrde över den till Jarret Stoll som smög in på vänsterkanten och retfullt enkelt kunde styra in 2-2. Ett mål där Lundqvist borde ha fått bättre hjälp av sina backar.

Enkla mål

- Det var två väldigt enkla mål, menar Kulon. Efter det blev vi alldeles för stressade och fick ta med oss det negativa in till den andra perioden.

Kanadas ledningsmål kom i mitten av den andra perioden samtidigt som Joel Lundqvist satt i utvisningsbåset för en tvivelaktig interference. Kanada ökade på till 4-2 bara minuterna senare och den svenska uppförsbacken blev för stor.

- Det kändes som om Kanada fick göra mål på halvchanser, medan vi får fortsätta att jobba hårt för våra, anser Kulon, som menar att det handlar om en träningsfråga.

Det här är ett svenskt kynne att inte kunna göra mål. Och det är trots allt att få pucken över mållinjen som räknas.

Och med det hade Sverige svårt i matchen mot Kanada. Trots att de under matchens sista tio minuter flyttade upp spelet och skapade en hel del chanser. Martin Samuelsson hade två bra målchanser i slutminuterna, men brände båda.

Inte allt svart

Symptomatiskt för matchen. Och symptomatiskt för det svenska spelet under hela turneringen.

- Vi saknar spelare som kan kliva fram, de där individerna som bryter in framför mål och sätter upp puckarna, menar Kulon, som dock inte målar allt i svart.

- Däremot tycker jag vi har visat att svenska hockeylirare inte är sämre än andra spelare på den här nivån.

Kvartsfinalförlusten innebär att Sverige redan på onsdagen möter Slovakien i en placeringsmatch, där seger krävs för att undvika platserna sju eller åtta.

Kanada får i semifinalen möta Schweiz som vann över Slovakien med 3-2. Det krävdes straffläggning för att få fram en vinnare i den matchen.

I den andra semifinalen möts Ryssland och Finland. Ryssland vann över USA med hela 6-1 och Finland spöade hemmanationen Tjeckien med 3-1.

TT