Ishockey-VM 2018

Tre Kronors guld ger mångmiljonförlust

Av: 

Erik Karlsson

HOCKEY

Tre Kronor tog ännu ett bejublat VM-guld.

Men ekonomiskt blev guldet till sand. Idrottens affärer uppger att den totala guldnotan blir ett minus på sju miljoner kronor.

– Kortsiktigt är VM-guld ingen bra affär, säger ordförande Anders Larsson till sajten.

Rikard Grönborg och hans stab guldvrålade för andra året i rad när man besegrat Schweiz i en sanslös rysare i VM-finalen.

På TV-kanalerna jublade man över rekordtittarsiffror och i Kungsträdgården väntade tusentals svenskar på att få hylla hjältarna som blivit folkhemshjältar med sitt offensiva spel.

Men när ishockeyförbundet räknar ihop notan för succén blir det röda siffror, uppger Idrottens Affärer.

Det hela bottnar i att dyra NHL-försäkringar - den dyraste spelaren som Tre Kronor försäkrat under ett VM kostade 1,3 miljoner kronor – och kostnader för läger och uppladdning inför VM inte alls motsvaras av IIHF:s guldbonus. Pengarna betalas ut enligt ett avtal som IIHF tecknat med rättighetsägaren Infront och som ger en vinnare förhållandevis lite utdelning.

Enligt Idrottens affärer fick Sverige åtta miljoner från internationella förbundet och när man räknat ihop kostnader för försäkringar, uppladdningsläger, guldbonusar och firande i Kungsträdgården blir förlusten hisnande sju miljoner.

”Såklart besvikna”

– Det är ett orimligt avtal, med en orimlig fördelningsmodell. Vi arbetar för en förändring, över tid måste det ske, säger Anders Larsson, ordförande i det svenska förbundet om avtalet med Infront och fortsätter:

– Vi är såklart besvikna, men så ser IIHF:s fördelningsmodell ut. Som enskild nation kan Sverige inte agera. Frågan har dock väckts och vid vår senaste kongress i Köpenhamn togs beslut om att ”se över” frågan.

Det finns dock fler värden i ett VM-guld som kan balansera upp minussiffrorna.

– Kortsiktig är VM-guld ingen bra affär. På sikt ser det annorlunda ut. Vår förhandlingssits gentemot våra samarbetspartner stärks av framgångar, intresset för vår sport ökar och nyrekrytering underlättas, säger Anders Larsson.

EXKLUSIVT: INSIDE TRE KRONOR 2018 – häng med bakom kulisserna hela vägen fram till guldet (PLUS).

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Vännernas stöd till Johan Franzén i kampen: ”En sida som inte lyfts fram”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey-VM 2018

Rikard Grönborg

Tre Kronor

Ishockey-VM