På väg att skriva historia – tack vare svensk poängkung

Publicerad 2018-06-12

Andreas Johnsson.

Nästa år får han chansen på riktigt i NHL.

Innan dess ska stekhete Andreas Johnsson föra Toronto Marlies till klubbens första Calder Cup-trofé.

– Det har varit mycket press, säger 23-åringen till TSN inför vad som kan bli avgörandet mot Texas Stars i natt.

Toronto Marlies är bara en match ifrån att åstadkomma något klubben aldrig lyckats med förut.

Vid en ny seger mot Texas Stars i finalen av Calder Cup går farmarlaget till Maple Leafs upp i 4–2 i matcher – och därmed en punkterad matchserie.

Av en mängd svenskar i laget är det framför allt en som pekas ut som den store ledaren som har anfört klubben till den potentiellt historiska bedriften: Andreas Johnsson.

Frölundaprodukten har spelat nio NHL-matcher under säsongen och var även med i Stanley Cup-slutspelet ända tills klubben åkte ut mot Boston i den första utslagsrundan.

Direkt efteråt återvände Johnsson till Marlies och förde laget till nio raka segrar innan finalen i Calder Cup.

Totalt har det blivit 20 poäng, åtta mål och tolv assist, på 14 matcher från Johnsson i slutspelet – bäst av samtliga spelare.

Matchserien mot Texas Stars har varit en jämn drabbning fram till det femte mötet där Marlies gick på knock och vann med klara 6–2.

”Varenda spelare gör skillnad”

Detta efter ett mål och två assist från Johnssons klubba.

– När du spelar i ett mästarlag så känner du att varenda spelare där ute gör skillnad, sa svensken efter matchen som ger Marlies slagläge.

– Det är så jag känner för det här laget, fortsatte han.

Tillsammans med kedjekamraterna Miro Aaltonen och Carl Grundström, som också har Frölunda som sin senaste SHL-klubbadress, har Johnsson gjort succé – och till nästa säsong talar allt för att han tar en permanent plats i Maple Leafs NHL-trupp.

– Det bar varit mycket press hela säsongen. Du måste göra din bästa match i varje omgång. I början fick vi inte riktigt med oss alla poäng vi ville ha men jag har känt att vår kedja har vuxit mer och mer under säsongen, säger Johnsson.

Men även tidigare Växjöbacken Calle Rosén har dominerat och skrev in sig i målprotokollet två gånger om i 6–2-segern mot Texas.

– Jag har alltid vetat att jag är en bra hockeyspelare. Fysiskt så känner jag mig i bra form och jag har ett bra lag som hjälper mig, sa Rosén till TSN.

Övriga svenskar i laget är Dmytro Timasjov, Pierre Engvall, Timothy Liljegren och Andreas Borgman.

Den sjätte finalmatchen mot Texas Stars spelas natten till onsdag.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.