Leksand bröt sviten

HOCKEY

...mot formsvagt Djurgården

Stockholm (TT)

Djurgårdens formsvacka är ravindjup.

Femte raka förlusten inkasserades på lördagen när redan kvalserieberedda Leksand vann i Globen med 4–2.

– Puckarna går helt enkelt inte vår väg för tillfället, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.

Djurgården har varit i SM-slutspel de senaste 19 säsongerna. Frågan är om det blir ett 20:e. Laget är helt ur form för tillfället, och framför allt är skärpan i avsluten katastrofal. Under en sjuminutersperiod i slutet av första perioden och inledningen av den andra fick Djurgården spela både med en och två man mer på isen utan att få in pucken.

– Vi saknar flytet och får inte ens in de puckar som är inne, sade Särkijärvi syrligt och syftade på den situation i första perioden där domaren Tomas Andersson tog hjälp av videogranskning för att avgöra om pucken var över Leksands mållinje.

Duba tät i boxplay

Leksand tog ledningen i spel fem mot fyra när Jens Bergenström från nära håll tryckte in pucken bakom Teemu Lassila i Dif-målet.

Hemmalaget fick en jättemöjlighet att kvittera när Leksand drabbades av två utvisningar i tät följd. Djurgården spelade med enbart forwards i powerplay-uppställningen men utan att få in pucken trots numerärt överläge under första periodens sista tre minuter.

Trots mängder med chanser höll Leksands tjeckiske målvakt Tomas Duba tätt.

Istället för en hemmakvittering prickade Patrik Wallenberg in 2–0 för Dalalaget. Ett tamt dragskott touchade Djurgårdsbacken Adam Andersson och ställde Lassila efter 14.21.

Men hemmaspelarna gav inte upp. I Djurgårdens sjätte power play lyckades poängkungen Fredrik Bremberg till slut hitta rätt bakom Duba, på Patrick Thoresens passning bakom målet.

– Djurgården har förmodligen Sveriges bästa power play-uppställning så att de skulle få utdelning förr eller senare är inget att säga om, tyckte Leksands nye tränare Curt Lundmark.

Hedlund avgjorde

Lundmarks Leksand gav svar på tal bara 1.36 in i sista perioden när Magnus Hedlund rakade in en målvaktsretur i spel fem mot fyra.

Djurgården knappade in på nytt när backen Adam Andersson sköt 2–3 från blålinjen i numerärt överläge. Då återstod åtta minuter.

– Jag tycker att vi kom igen under de sista tio minuterna men det var för sent då, sade Särkijärvi – som från Djurgårdsbåset fick se Magnus Hedlund lägga in 2–4 i tom bur med 31 sekunder kvar.

I och med segern bröt Leksand sin sex matcher långa förlustsvit. Vinsten var den första under Curt Lundmarks ledning.

– Vi spelade förståndigt och jagade inte puck över hela banan. Dessutom lyckades vi neutralisera Djurgårdens starka förstaformation, sade Lundmark.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM