...men störst skuld har sportchefen ”Masken”

HOCKEY

Lasse Anrell: En mängd felbeslut har satt Sveriges folkäraste lag i denna katastrofala situation

MORA

Jag antar att Pirro Alexandersson ryker i dag.

Jag antar att det är "Masken" Carlssons och Jonas Bergqvists sätt att visa att de inte sover och att de är oskyldiga.

Jag antar att de borde fundera över sin egen situation istället.

Leksands comeback i elitserien innehåller en mängd små felbeslut som tillsammans satt Sveriges folkäraste lag i den katastrofala situationen det är i dag.

Värvningarna blev i några få fall okej men i flera fall usla. En bra finsk back - skadad - åtföljdes av en dålig finsk forward - skadad.

En bra center från Skellefteå åtföljdes av en skrattretande dålig rysk back - bänkad i första perioden i går trots att laget knappt har några backar.

Det är självklart den värvningsansvarige "Masken" Carlsson som är den som främst bär ansvaret för Leksands situation i dag. Hade han gjort sitt jobb bättre hade Pirro Alexandersson haft ett mera elitseriemässigt lag att jobba med.

Sanningen är ju den att Leksand i höst är sämre än det lag man gick upp i elitserien med i våras. Tror fan att det är svårt att konkurrera då.

Jag frågade Pirro om han känt något stöd från Bergqvist och "Masken" den senaste tiden. Han var tyst en långt stund.

Tystnaden sa mer än den kanske borde, inte så mycket om hur just Jonas Bergqvist och "Masken" Carlsson fungerar just nu, utan mera om ensamheten hos en utsatt coach. Där finns kanske inget stöd, där finns kanske ingen vikänsla och allt som var kul när det gick bra är bara ensamhet när det går dåligt. Och en avgrund av isolering när det går så dåligt som det gör för Leksand.

Glöm "Abris" igen

Den avgrund som du bara kan känna framför dig rent fysiskt, dagarna innan du vet att du kommer att få sparken.

Just där står Pirro nu. Han vet.

???

Jag har sett Leksand ganska mycket i år. Jag har sett några förfärliga matcher. Som den i går som bjöd på den fulaste hockey jag sett på åratal.

Den såg ut som en division två-match.

Men jag har också sett några underbara matcher. Mötena mot Färjestad och Frölunda visade hur Leksand faktiskt kan kriga och spela hockey. Ett sånt lag borde inte förlora match efter match. Ett sånt lag borde i alla fall inte åka ur.

Men flera viktiga spelare i laget är skadade nu. Och de som är kvar ser väldigt små ut. Som pojkar. Och det håller inte heller i längden när man möter stora, starka motståndare.

???

Pirro har varit med om en sån här usel start förr. Det var i Modo efter Jim Brithén.

-Vi förlorade tio, sen vann vi tio, men det laget hade inte det här skadeläget.

Eller de här friska spelarna. Även om Leksand sparkar Pirro ska de hitta en annan bra tränare. De kan rimligtvis inte upprepa illusionstricket med Christer Abrahamsson en gång till.

Eller Curre Lindström. Det vore gårdagens lösningar på dagens problem. Och Niklas Wikegård säger nej.

Återstår några överblivna utlänningar som kan erbjudas högsta möjliga lön på bekostnad av högsta möjliga insikter om lagets brister. Och så kanske Jim Brithén...

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM