Garpenlöv om stjärnfallet till VM

”Fortsätt att hylla dem som är här i stället”

Uppdaterad 2022-05-20 | Publicerad 2022-05-15

TAMMERFORS. Tre Kronor har fått nej tack från en rad NHL-spelare. 

Men Johan Garpenlöv har tröttna på frågorna om de som nobbar.

– Fortsätt att hylla dem som är här i stället. Det är det som är viktigt, säger Tre Kronors förbundskapten.

I går fick Johan Garpenlöv fyra nya nej från NHL-spelare. Marcus Johansson och Johan Larsson på grund av kontraktssituation, Joel Eriksson Ek på grund av skada och slutligen Jonas Brodin som tackade nej.  

Han har räknat bort Adrian Kempe och väntar svar från William Nylander och Nicklas Bäckström.

Brodin var den nionde spelaren som tackar nej. Dessutom har sju spelare tackat nej på grund av skada och fjorton spelare har tackat nej på grund av utgående kontrakt och problematik runt försäkringar. 

Samtidigt har sju NHL-spelare hittills tackat ja till att spela VM.

Och det är dessa som Johan Garpenlöv lägger allt sitt fokus på: 

– Jag har sagt från start att vill man inte komma hem och representera sitt land och spela för Tre Kronor då ska man inte göra det. Jag vill fokusera på de som kommer hit. Oliver Ekman-Larsson gör sitt sjunde VM. Adam (Larsson) sitt fjärde. Rasmus (Dahlin) som är ung gör sitt första VM.

– Den typen av spelare är naturligtvis viktiga för svensk ishockey, att de verkligen kommer hit och ställer upp och spelar för sitt land. Det uppskattas verkligen från vår sida, men även för svensk hockeys skull är det viktigt.

På frågan om Garpenlöv upplever att intresset för landslaget har gått ner svarar han: 

– Den frågan ska du ställa till spelarna som tackar nej. Men jag tycker inte det, jag tycker det finns intresse, för vi har spelare här så det finns ett stort intresse. Jag vet att Tre Kronor är viktigt för spelarna och att de brinner för att spela i Tre Kronor. Sedan är det alltid spelare som tackar nej. Varför får ni ställa frågan till dem.

Men är inte du intresserad av varför? Ställer inte du frågan till dem? 

– Ja, men det är inte jag som ska berätta varför de tackar nej. Det måste de själva göra. 

Men du kan väl ge en generell bild av…

– Nej, det tycker jag inte är min uppgift. Jag ställer frågan om de vill spela och vill ha hit spelare som vill spela för Tre Kronor.  De som inte kommer får ni ställa frågan till.

”Det är inte ett problem”

Kunde du ha gjort något annorlunda?

– Nej, vi har jobbat på samma sätt, jag har gjort det här i många år nu och har gjort på exakt samma sätt. För vår del är det ingen skillnad mot när vi har fått med många spelare. Ibland är det otur med att många kontrakt går ut, ibland är det situationer som gör att folk tackar nej. Ibland bestämmer sig spelare som inte vunnit något för att de vill vinna något. 2017 och 2018 var det en mängd spelare som vann sina första VM-guld och när man har gjort det kanske man kan känna sig nöjd med att ha vunnit det där VM-guldet. Jag vet inte. Men igen: varför de tackar nej måste ni fråga spelarna om. Det är inte jag som ska svara på de frågorna.

Tycker du att det ur svensk hockeys synvinkel är ett problem att många tackar nej?

– Problemet är att vi vill ha ett så starkt lag som möjligt. De bästa spelarna vill vi ha här, men det är inte ett problem. Vi har ett lag här och vi har ett bra lag här. Vi har spelare därborta (från NHL) som tackar ja och är villiga att spela. Och det är de spelarna som jag tycker att vi måste hylla i det här och inte bara prata om de som inte kommer hit. 

Men det gör vi väl också, pratar och skriver om de som är här?

– Ja, visst. Men fortsätt att hylla dem. Det är det som är viktigt.

Men vi måste också kunna ställa frågor om de som inte kommer?

– Men jag har ju svarat på frågan.

Men du säger ju att vi ska fokusera på de som är här.

– Jag tycker det, men jag bestämmer inte vad ni ska skriva om, säger Garpenlöv.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!