Jonathan Dahlén slog till med sina första NHL-mål

NEWARK. Jonathan Dahléns vildaste pojkdrömmar slog in i natt.

Han gjorde två mål när San Jose-hajarna slukade Montreal Canadiens i Bell Centre – och samtidigt stod en pånyttfödd Erik Karlsson för både en kasse och två assist.

– Det känns overkligt just nu, säger den 23-årige rookien efter 5-0-segern och avslöjar samtidigt att han redan hunnit prata med pappa Ulf på telefon.

Första gången i Bell Centre brukar de flesta ynglingar darra åtminstone en smula i handlederna.

Det är ändå hockeyns egen domkyrka, känd för ett enormt tryck.

Men när San Jose Sharks i natt dök upp på klassiska Avenue des Canadiens-de-Montréal för säsongens första bortamatch verkade Jonathan Dahlén inte mer imponerad än inför en grundseriematch i Allsvenskan hemma i NHC Arena.

Får behålla pucken

Efter en minut och 22 sekunder styrde han in 1-0 på Jake Allen – och drygt två minuter senare smällde han in även 2-0 – på en retur i ett två-mot-en-läge.

– Japp, vi har givetvis sett till att han får behålla pucken från första målet. Det blir ett fint minne för honom, säger Erik Karlsson på telefon från Montreal.

– Det var väldigt kul för Jonathan, han har spelat riktigt bra i de två första matcherna och förtjänade lite utdelning.

”Doll” – som vissa av lagkamraterna tydligen börjat kalla Allsvenskans skyttekung – är förstås glad själv också.

– Det känns overkligt just nu. Det kommer nog ta ett tag innan jag kan smälta det här, säger han.

– Om jag pratat med pappa? Jo, jag ringde faktiskt direkt efter matchen. Han var glad och tyckte att jag spelade rätt bra. Det tycker jag också (brett leende).

Erik Karlsson såg het ut

Även den nyss nämnde Karlsson var rätt bra och gjorde mål han också, med ett inte alltför hårt skott som på något sätt letade sig förbi Allen. Och spelade fram till två. Det börjar se ut som att artisten som vann Norris Trophy 2012 och 2015 har något riktigt spännande på gång i år.

– Jag planerade väl inte att det där skottet skulle gå i mål, men det gjorde det och det är såklart roligt att jag får utdelning efter några år när det känts som att puckarna helst gått stolpe ut, fortsätter han.

– Skönast är att vi fått en bra så bra start och tagit två segrar. Jag tycker det ser riktigt hyfsat ut.

Sharks andra hyllade svenske rookie, William Eklund,  tog sig även han in i protokollet med en assist – sin andra för säsongen.

Jonathan Dahlén
Jonathan Dahlén
Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!