Nashvilles blytunga seger: ”Aldrig frustrerade”

HOCKEY

NASHVILLE. De hamnade, trots kraftigt spelövertag, i 1-0 underläge – och fick två mål i tät följd bortdömda. 

Men inget kunde stoppa ett obevekligt Nashville Predators inför 20 000 sjövilda fans, inklusive Nicole Kidman, hemma i Bridgestone Arena i natt. 

Filip Forsberg krigade in kvitteringen – och sedan avgjorde Roman Josi den tredje konferensfinalen mot Anaheim.

– Vi blev aldrig frustrerade, vi vi funderade inte ens på något annat än att vi till slut skulle lyckas om vi bara fortsatte pumpa, säger Filip till Sportbladet efter 2-1-segern.

Det såg ett tag lika tungt ut för Nashville Predators som för Pittsburgh Penguins ett dygn tidigare.

Bara ännu värre.

För medan Penguins hade lika svårt att spräcka Craig Andersons nolla som Filip Forsberg & co under de två första perioderna i natt hade att överlista en storspelande Anaheim-keepern John Gibson höll regerande mästarna i alla fall tätt bakåt.

Det gjorde inte Preds.

När de, efter att ha legat på konstant, åkte på en utvisning i slutet av andra perioden lyckades Corey Perry svepa in ett av de första skott gästerna överhuvudtaget avlossade i mittakten

”Kommer ordna sig”

Blytungt.

Fast inte för hemmaspelarna,  tydligen.

– Nej, vi visste att det förr eller senare skulle lossna om vi bara fortsatte på samma sätt, säger Mattias Ekholm när vi träffar honom i röran i omklädningsrummet efteråt.

Den 26-årige backbjässen, som stod för ytterligare en enastående insats, fortsätter:

– Vi hade den känslan på bänken. Det kommer att ordna sig.

Foto: Aaron Doster / X02835

Det gjorde det – och det var som så många gånger tidigare i det här succéartade slutspelet Filip Forsberg som tog de nya hjältarna i Music City in i matchen.

Snipern från Åkerö utanför Leksand – som spelade hela matchen som vore han besatt och tillsammans med kamraterna i den omsusade JOFA-kedjan, Viktor Arvidsson och Ryan Johansen, skapade ett ett elände för ankorna kvällen lång – vann i början av tredje en närkamp bakom kassen, fick fram pucken till Ryan Ellis och högg sedan resolut in returen på lagkamratens skott.

”Sa inget negativt”

– Det hade varit på håret några gånger tidigare,  så det kändes jäkligt skönt när pucken till slut trillade in, säger han och ler så det stramar i en stor sårskorpa mitt på näsan.

Därefter högg hemmalaget in ytterligare två  mål i tät följd – men fick bägge bortdömda för goaltender interference.

Inte heller det tog musten ur dem. 

– Nej, vi blev aldrig frustrerade, vi sa inget negativt om det på bänken och  funderade inte ens på något annat än att vi till slut skulle lyckas, fortsätter ”Flipper”.

– Det är inte svårt att hålla humöret uppe och fortsätta köra i så här stora matcher. Det är fruktansvärt kul att spela just nu.

En seger från final

Avgörandet som fick Nicole Kidman – på plats för att se maken Keith Urban sjunga nationalsången – och 20 000 övriga fans att explodera i eufori kom i ett powerplay när mindre än tre minuter återstod.

Mattas Ekholm sköt, Arvidsson fick  iväg returen till Roman Josi och han brakade in den avgörande 2-1-pucken.

– Jag tycker det var rättvist. Vi var bättre hela matchen, säger Calle Järnkrok, en annan av Nashvilles fem svenskar.

Predators har nu 2-1-övertag i konferensfinalen och kan skaffa sig slagläge i nästa rond, natten till fredag.

Då är de plötsligt bara en seger från Stanley Cup-finalen.

ARTIKELN HANDLAR OM