Röglepamparna om krisen och turbulensen

Foto: BILDBYRÅN
Foto: Linus Norberg/Bildbyrån

ÄNGELHOLM. Rögle är pressat efter åtta raka förluster.

Inför kvällens nya ödesmatch pratar klubbpamparna ut om turbulensen – skadorna, varför Anders Eldebrink fick vara kvar och om risken att tvingas kvala.

– Det har blivit en ond cirkel, säger sportchefen Anders ”Masken” Carlsson.

I lördags stred Rögle tappert på bortais mot topplaget Linköping.

Men att strida tappert har inte räckt för laget på sistone.

Förlusten, 1–2, var Rögles åttonde raka och det betyder att Skåneklubben har hela tio poäng upp till säker mark.

– Det är klart att de tynger mig. Framför allt när vi förlorar, säger klubbdirektören Marcus Thuresson när Sportbladet träffar honom, och sportchefen Anders ”Masken” Carlsson, inför kvällens nya ödesmatch mot Djurgården.

– Det tär på psyket, berättar ”Masken” och försöker hitta en orsak bakom de svaga resultaten.

– Vi har inte fått alla att spela på sin högsta potential. Vi får några enstaka att göra det i vissa matcher, men det räcker inte.

En annan orsak bakom det sportsliga fiaskot är skadorna.

Rögle har, och har haft, en i närmast osannolik lång skadelista. Spelare som Matt Fraser och Viktor Lindgren har inte ens kommit till spel den här säsongen, landslagsmännen Sebastian Wännström och Patrick Cehlin har missat 15 respektive 18 matcher och lägg där till skador på andra nyckelspelare som Daniel Widing (borta säsongen ut), David Åslin, Jesper Williamsson och Mathias From.

– Det är inte bara skadorna. Vi har haft avstängningar och sjukdomar också. Det har varit väldigt hackigt. Vi har inte kunnat träna riktigt. Vissa spelare har vi fått köra otroligt hårt med i matcherna så när vi egentligen ska ha tränat har vi fått vila i stället, berättar Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson när Sportbladet möter honom, och klubbdirektören Marcus Thuresson, på en lunch innan kvällens möte med Djurgården.

– Vi har till och med fått ställa in någon träning. Det är klart att kvalitén sjunker då, säger Thuresson.

– Men vi pratar inte om skador internt över huvud taget nu. Det blir på något sätt ett alibi för att förlora, tillägger ”Masken”.

Hanteringen kritiserades

Nyligen valde C More-experten Sanny Lindström att kritisera Rögles sätt att hantera sina skador.

Bland annat påstods att Sebastian Wännström ska ha spelat flera matcher, både i klubblag och landslag, med hjärnskakning och Lindström kallade Rögles arbete för ”tjänstefel”.

Den kritiken väljer nu ”Masken” Carlsson att ifrågasätta.

– De (läkarna) gjorde alla tester på honom och det visade inte på någon hjärnskakning. Han hade ont i nacken. Sedan sitter en viss kille på C More och twittrar. Någon som tydligen blivit något slags samvete för svensk hockey vad gäller hjärnskakningar. Sanny Lindström har inte någon fakta över huvud taget. Ska han göra bedömningar och tala om att våra läkare har gjort något fel?

– De har inte gjort något fel alls. Det är olyckligt. Han (Wännström) mår fortfarande jävligt dåligt och det är ingen som egentligen vet vad det är för fel, fortsätter ”Masken”.

Därför sparkades tränarna

Efter den där åttonde raka förlusten i lördags valde Rögle att agera. Sedan tidigare har klubbens krislösning varit nya spelare, men nu sparkades den assisterande tränarduon Magnus Bogren och Mikael Gath.

Ersättarna, SVT-profilen Patrik Ross och klubbikonen Roger Hansson gör debut i båset i kväll.

– Vi har vänt på alla stenar som går att vända på. Vi och stött och blött det här länge innan vi tog beslutet. Vi ligger där vi ligger av en orsak, att vi har vunnit för få matcher, och då behövde vi få in ny energi, nya tankar, säger ”Masken”.

– Det är alltid tråkigt att lämna såna besked. Det är ändå människor vi jobbat med och som varit här länge, tillägger Thuresson.

Men varför blev Anders Eldebrink kvar?

– Vi har ett stort förtroende för honom, berättar ”Masken”.

Inte av ekonomiska skäl, alltså?

– Nej, vi har ett stort förtroende för honom. Vi skrev nyligen ett nytt kontrakt med Anders och jag förstår att det blir snack.

”Gillar inte allt han säger”

Eldebrink, huvudtränaren, har flera gånger kritiserat laget öppet under och efter matcherna. Men både ”Masken” och Thuresson står bakom 56-åringen och låter honom ha fria tyglar i sitt sätt att kommunicera utåt.

– Anders är en väldigt engagerad, kompetent och omtyckt person. Är man rak och ärlig så kommer det alltid finns någon som inte tycker att det är bra, säger Thuressen.

– Han är emotionell och kan vara väldigt rak, men ibland gillar inte jag allt han säger, tillägger ”Masken”.

Hur reagerar spelarna?

– Jag ser det inte som något större problem. Men sedan kanske man kan tänka på vad man säger ibland. Men han är omtyckt i laget och han är en pådrivare. Jag tror att spelarna känner att den här människan står på barrikaden med oss. Visst, vissa saker kanske man kan säga bakom stängda dörrar. Men tycker Anders att någon spelare inte gett hundra procent så får han säga det.

Med 17 omgångar kvar, och tio poäng upp till Örebro på säker mark – dessutom med skadade nyckelspelare som ännu inte är på väg tillbaka – finns det förstås en överhängande risk att Rögle måste kvala för att spela i SHL även nästa år.

Thuresson och ”Masken” berättar att de känner sig lugna – men är ändå förberedda.

– Om vi har koll på allsvenskan? Vi har kollat på Karlskoga, Mora och Timrå. Men det har alla SHL-klubbar. Vi tittar exempelvis på allsvenskan när vi scoutar spelare. Vi är förberedda på ett scenario där vi måste kvala, men vi har inte kommit dit att vi måste fokusera på det ännu, säger ”Masken”.

ARTIKELN HANDLAR OM