Mästarnas taktik gav seger i Scandinavium

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

GÖTEBORG. Bästa matchen för säsongen - och en taktisk triumf för HV71.

– Vi går hårt på forecheck och vinner otroligt mycket puck i Frölundas zon. De får ingen luft alls, säger Mattias Tedenby.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N

Tre förluster i rad i SHL och CHL, men att det skulle vara ett stukat HV71 syntes det inte minsta spår av i Scandinavium. Taktiken att pressa högt gav resultat, där två av tre mål kom efter att Jönköpingsspelarna vunnit pucken tidigt. Det gav dessutom Frölunda oerhört stora problem att komma till anfall, i den första perioden lyckades man bara få iväg fyra skott på mål. 

– Vi vill ju vinna pucken tidigt, så tidigt som möjligt. Det är nästan lite floskelvarning på den… Men vi vill ju ligga högt och ta tillbaka pucken så fort det är möjligt. Vi vet att Frölunda har många skickliga backar, men samtidigt så vet vi om att det kan bli stressigt för dem också om vi sätter press. Det är fortfarande människor, även om man ibland kan tro att det är hockeyrobotar där ute i Frölunda, säger Robin Figren.

”Det var speciellt”

Ex-frölundaiten gjorde sin första match i Scandinavium sedan han lämnade Frölunda i våras.

– Det var speciellt, framför allt innan. Just när jag gick av bussen var det en speciell känsla i magen. Sen när pucken släpps så gapar och stökar man bäst man kan, som i alla matcher. 

Frölunda kunde ändå kvittera, i powerplay, i den andra perioden. Men när Mattias Tedenby, också i powerplay, rundade tre hemmaspelare och sköt upp pucken i bortre krysset, både kändes och var det avgjort.

– Vi följer vår gameplan perfekt, vi vet att de försöker spela sig ur varje situation och vi går hårt på forecheck och vinner mycket puckar där nere.

”Viktigt att man stör dem”

Är det här en taktik som passar bäst mot just Frölunda?

– Det är klart att man kan använda den mot de flesta lagen, men speciellt mot Frölunda som vill hålla i puck och spela sig ur varje situation. Det är viktigt att man ligger högt och stör dem, annars blir det väldigt jobbigt.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!