”Jag har aldrig sett Dick Axelsson bättre”

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

På måndag tar Rikard Grönborg ut första landslagstruppen för säsongen.
En av de mest givna:
Dick Axelsson, 30.
Jag har aldrig sett honom bättre.

När Dick Axelsson återvände till svensk hockey fanns det egentligen bara frågetecken.

Efter en skadefylld fjolårssäsong och bara åtta matcher i Davos var osäkerheten större än någonsin.

Nu ser han ut som säsongens värvning i SHL.

En given OS-spelare.

Han är på väg mot sin bästa säsong någonsin och ett nytt personligt målrekord. Han är uppe i nio mål på bara fjorton matcher och toppar skytteligan. Det måste vara första gången i karriären.

Hans tidigare säsongsrekord är de 15 mål han gjorde när han var i Färjestad senast 2010–11. Det är också det mesta han gjort på en säsong som senior.

Dick är ju mer känd för att passa än att skjuta, men nu kommer målrekordet att ryka.

Nu gjorde han båda målen när Färjestad slog Brynäs med 2–1 och det är inte vilka mål som helst han gjort den här hösten. Det är några av de snyggaste i hela SHL och jag tror aldrig jag sett Dick skjuta som han gjort den här hösten. Högt och hårt.

Nej, jag har nog aldrig sett Dick Axelsson bättre än han är just nu och han måste vara högt på Rikard Grönborgs lista inför OS i Sydkorea.

Just nu ser han ut som den målskytt Tre Kronor så väl behöver.

Och absolut ingen jag hade räknat med när säsongen startade.

▪▪▪

Det var rena NHL-stämpeln på hockeyn den här lördagen med ett par rejäla slagsmål.

Luleås Gustav Rydahl och Rögles Alen Bibic hade en klassisk fight i Ängelholm och båda fick matchstraff.

I Karlstad rök backarna Ilari Melart (Färjestad) och Lukas Kihlström (Brynäs) ihop efter slutsignal och båda linjemännen fick kämpa för att hålla isär dem. Det blev matchstraff där också.

Dessutom dubbla matchstraff för Melart, som i momentet innan fult tacklat Brynäs Aaron Palushaj in ryggen. Han får nog räkna med några matchers avstängning för det tacklingen bakifrån.

Det var inte snyggt.

I Skellefteå var det också irriterat och full kalabalik mellan andra och tredje perioden. Ett gigantiskt gurgel med samtliga spelare på isen. Men det stannade vid en och annan brottningsmatch och inga matchstraff.

Sedan finns det väl de som har moraliska betänkligheter mot slagsmål i hockey, men jag måste säga att jag ser det som ett tecken på inställningen. Det var en het omgång, tuffa täta matcher och då får man tolerera att det rinner över ibland.

SHL-säsongen har varit extremt tam så här långt, så det var på tiden att det tände till på allvar.

Och det rejält också.

▪▪▪

Av de nio matcher som spelades fredag/lördag slutade sex 2–1.

Inga målfester direkt.

▪▪▪

Apropå givna OS-spelare så kommer inga juniorer att vara aktuella höstens landslagsturneringar. Då är de reserverade för spela i juniorlandslaget.

Men efter JVM skulle jag gärna vilja se både frölundabacken Rasmus Dahlin och Växjös forward Elias Pettersson i OS-truppen.

De är redan så bra att det inte handlar om se eller lära i de här två fallen. De är spelare som kan växa till något ännu större än de redan är.

Djurgårdens back Marcus Högström tycker jag också är värd en landslagschans. Jag tror inte jag sett honom göra en dålig match den här säsongen. Djurgården har ju en spelare som redan är klar för Karjala Cup - forwarden René Bourque. En av två SHL-kanadensare, Derek Roy i Linköping är den andre, som redan tagits ut till Kanadas trupp.

Både Högström och Bourque var med och slog Skellefteå för andra gången på två dagar och med samma siffror - 2–1.

Djurgården är i toppen för att stanna.

▪▪▪

Jag får väl gratulera Mora också, som vann två dagar i rad mot Örebro. Först med 3–2 hemma och sedan med 2–1 borta efter straffar och en kvittering med bara sex sekunder kvar.

Smålandsderbyt Växjö-HV71 höll jag också ett öga på. Men det blev aldrig den sprakande fest jag trodde. Växjö vann mot skadedrabbade HV först i förlängning (2–1).

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM