Frölunda vann efter omdiskuterat domslut

HOCKEY

GÖTEBORG. Seger i förlängningen för Frölunda.
Men matchens stora snackis var ett bortdömt Luleå-mål, trots att videorummet inte med säkerhet kunde säga att pucken inte var över linjen.
– Men vi får såpass bra bilder så att vi känner att den inte är inne. Det var känslan, även om jag dömde mål först, säger domaren Andreas Harnebring.

Trots bara nio skott på mål i de första två perioderna ledde ändå Frölunda med 2-1 när det närmare sig den andra periodvilan.
Då sköt comebackande Patrick Cehlin i ribban och ut, men returen träffade Robin Kovacs ben, och gick tillbaka mot målet. Pucken snurrade på mållinjen, innan Frölundamålvakten Johan Gustafsson slängde plocken på den.
Mål, pekade domaren Andreas Harnebring som stod bakom målet.

Men efter videobedömning dömdes målet bort, trots att varken domare eller videorum med säkerhet kunde säga att pucken aldrig var över linjen.

Då ska väl domslutet på isen stå kvar?
– Ja, men vi får såpass bra bilder att vi känner att den inte är inne. Så det var känslan, säger Harnebring efter matchen, omringad av reportrar.
Fast säkra var det inte.
– Nä, exakt. Jag kan inte med bilderna styrka att pucken är över linjen. Därför kan jag inte döma mål heller.
Men du dömde mål på isen?
– Ja, men någonstans när vi står där så har jag ändrat mig också, för jag får såpass tydliga bilder att jag tolkar bilderna som att den inte är i mål.
Ni är 99 procent säkra, men inte 100, och då går det att ändra på domslutet?
– Ja, exakt.
Luleå kvitterade ändå i den tredje perioden, men i förlängningen avgjorde Frölunda genom Jan Mursak. Efter ytterligare en omdiskuterad närkamp.
– Vi tycker det är utvisning där så klart, vi har inte domsluten på vår sida i dag, det kan man lugnt säga. Marginaldomsluten gick till Frölunda, säger Luleåtränaren Thomas Berglund.
Vad säger du om målet som dömdes bort?
– Vi får lita på att de har koll i videorummet.
Men de säger ju att de inte kan bedöma om pucken är över linjen eller inte?
– Jag vet inte, de säger ingenting, jag hörde ingenting. Vi får lita på att de har resonerat så att de kan se om pucken är över linjen eller inte. Så är det ibland, livet går vidare.

Domarbasen Ulf Rönnmark ger domare Andreas Harnebring rätt.

– Domaren godkänner ett mål i och med att han släpper pucken på mittpunkten. Han ska göra en bedömning lajv om han anser att det är mål eller inte. Han kan sedan kontrollera sitt beslut via situationsrummet och bilder i speakerbåset och kan ändra sitt tagna beslut lajv styrkt av de bilder han ser och den info han får från situationsrummet.

Rönnmark var i kontakt med Harnebring efter matchen.

– Den här situationen är inte jobbigare än någonting annat, men här ställs allting på sin spets. Han landar någonstans i att han lugnar ner sig när han sett bilderna. Andreas är relativt ny på den här nivån och han behöver ställas inför de här problemsituationerna. Det viktigaste är att det blir rätt, och det blev det i slutändan.

ARTIKELN HANDLAR OM