Luleå jobbar bäst på övertid

LULEÅ. Luleå och förlängning är en lysande kombination.

På elva försök har Luleå snott extrapoängen nio gånger.

Mot Rögle var det Robin Kovacs som gav segern på extratid.

Det är lätt att tro att det är slumpen som avgör vilket lag som roffar åt sig extrapoängen. Men det är ingenting som Luleå tror på.

– Nej, vi vet att vi är bra där. Vi har ruggigt bra straffskyttar och målvakter, sedan känns det som att vi har rätt typer för tre mot tre också, säger Luleås tränare Roger Kyrö.

Ja, statistiken visar att Luleå är lika bra både på tre mot tre som straffar. Lika många poäng har fixats i båda formerna, vilket även de två senaste matcherna gett bevis på.

Senast mot Malmö tog man extrapoängen genom att sätta tre av tre straffar.

Tränar mycket straffar

Mot Rögle behövde man inte vänta så länge. En snabb spelvändning gav Kovacs ett halvt friläge. Trots att han var hårt uppvaktad lyckades han lyfta pucken i första krysset.

– Jag fick hålla bort backen med ena armen och hann precis få båda händerna på klubban. Avslutet kom instinktivt, säger matchhjälten.

Med facit i hand - är ni nöjda med två poäng?

– Nja. Vi hade ju ledningen, men två poäng är trots allt bättre än en.

Ja, alla dessa extrapoäng har stor betydelse för Luleås plats i tabellen.

– Straffar tränar vi mycket. Tre mot tre kör vi någon gång då och då. Men det gäller att hålla sin gubbe och vänta tills läget uppstår, säger Kovacs.

Tränare Kyrö tror att alla övertidssegrar i sig är största förklaringen till framgången.

– Vi vet att vi är starka där och alla har nog stort självförtroende när det väl är dags för förlängning, säger han.

Att båda lagen tog poäng var trots allt rättvist. Det var en jämn och riktigt bra hockeymatch mellan två lag i fin form.

Harju målskytt

Efter en mållös första period kunde hemmalaget ta ledningen via ett riktigt kämpamål. På tredje returen slog Johan Harju in ledningsmålet.

Den ledningen stod sig en bra bit in i slutperioden. Men Luleå blev för försiktigt och slutade nästan anfalla i sin vilja att bevaka sin bräckliga ledning.

Det straffade sig, som det så ofta gör. Kevin Gagné kunde med eleganta dragningar och en magisk backhand i krysset kvittera, vilket absolut inte var orättvist.

Rögle hade flera bra chanser i förlängningen för att ta extrapoängen men när Luleå väl fick sin första chans tog man tillvara på den.


Resultatservice
Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!