Elitseriespelarna får gå ”tacklingsskola”

HOCKEY

Så ska flera skador förhindras: ”Bra att domarna talar om”

Tacklingar mot huvudet har skakat om elitserien.

Och nu sätts spelarna i tacklingsskola.

– Våra proffsdomare kommer att besöka samtliga lag och berätta vad som gäller, säger domarchefen Mikael Ahlström.

Foto: Djurgårdens Jimmie Ölvestad trycker till AIK:s Dick Tärnström i Stockholmsderbyt.

Efter en handfull omdiskuterade situationer under de inledande omgångarna tar domarna krafttag för att få stopp på våldsamma och farliga tacklingar.

En akutinsats görs för att få stopp på det uppmärksammade problemet.

– Som det är i dag beivrar vi och kommer att fortsätta beivra regelvidriga tacklingar, men då är skadan redan skedd. Det tar inte bort några hjärnskakningar. Nu är vi ute efter att tillsammans med spelarna förebygga och försöka få bort den typen av tacklingar, säger Mikael Ahlström.

Besöker klubbarna

Inom kort kommer landets sju proffsdomare att besöka samtliga tolv elitserieklubbar för att grundligt gå igenom vad som är en regelvidrig tackling och vad som inte är det.

I NHL har det tagits fram en instruktionsvideo med nio regelvidriga och nio korrekta tacklingar. En liknande instruktionsfilm kommer att visas i domarnas möte med elitseriespelarna.

”Spelarnas ansvar”

– Det finns material från vår egen serie och vi har klippt ihop sekvenser från varje omgång. Vi kommer att titta på olika typer av situationer och tydliggöra vad som är okej och vad som inte är det, säger Ahlström.

Han tror att mer information är rätt väg att gå:

– Det är spelarnas ansvar att läsa av och välja när de går in i de här situationerna. Men vi vill utifrån vårt perspektiv förmedla vad som gäller.

Skellefteåbacken Fredrik Lindgren välkomnar domarnas besök hos klubbarna.

– Ja, det är en bra grej att de kommer ut. Jag kan tycka att det ibland är oklart vad som gäller vid olika situationer. Därför är det bra att domarna tydligt talar om vad som verkligen gäller, säger Lindgren.

ARTIKELN HANDLAR OM