”Känns speciellt att nå en sådan milstolpe”

HOCKEY

Nicklas Lidström på väg att skriva in sig i en riktigt exklusiv klubb

LOS ANGELES. Kommande natt spelar Nicklas Lidström sin 1500:e NHL-match.

Det firade han i förskott med ett mål och en poäng när hans Detroit den gångna diton tog femte raka segern, den här gången mot Columbus.

– Givetvis känns det lite speciellt att nå en sådan milstolpe, men just nu är jag mest glad över att lyckades slå ett desperat Columbus, säger ”Lidas” till Sportbladet efter 5-2-segern.

Foto: Nicklas Lidström är inne på sin 20:e NHL-säsong.

Ja, när Detroit Red Wings i natt spelar tidig seriefinal mot Washington Capitals – det enda övriga lag som också är helt obesegrat – blir Nicklas medlem i en väldigt exklusiv klubb.

Bara 13 spelare i NHL:s långa historia har spelat 1500 eller fler matcher, bland dem sådana legendarer som Gordie Howe (1767) och Alex Delvecchio.

– Jag har inte tänkt på det så mycket själv, det är mest ni journalister som pratar om och egentligen är väl 1000 matcher en större milstolpe här i NHL, säger den svenske rekordhållaren när vi talar med honom efter Columbus-matchen.

– Men givetvis känns det lite speciellt att ha nått ett sådant mål.

Två raka mål av Franzèn

Wings-kaptenen talar dock hellre om lagets fina start på säsongen – och nattens 5-2-seger över Columbus.

– Jag tycker det ser riktigt bra ut nu. Columbus var desperata, de har inte vunnit en enda match ännu och de spelade rätt bra. Men det märktes att de inte har så mycket självförtroende, medan vi uppträder rätt avslappnat nu.

Ja, särskilt avslappnad var Johan Franzén, som inledde med två raka mål i första perioden – och sedan hade bud på mer.

– Han fick verkligen fart på oss i första och jag trodde han skulle göra hat trick i slutet av matchen, men då passade han istället, säger ”Lidas”.

– ”Frasse” har varit riktigt het på slutet, han har ett bra skott och går rakt på mål och är svårstoppad. Men hela den kedjan, med honom och Valtteri Filppula och Jiri Hudler, var verkligt bra ikväll.

Jubilerar mot Capitals

Lidström gjorde avtryck i målprotokollet själv också, med ett mål och en assist.

– Ja, vi hade haft bra press under ett fem-mot-tre-läge och precis när de fick en fjärde spelare lyckades jag få in pucken. Det är såklart skönt att få bidra med poäng, men framförallt känns det bra att vårt powerplay började fungera. Det har varit si och så med det i tidigare matcher, säger han.

Tomas Holmström stod för två assist i Columbus-matchen och Henrik Zetterberg en.

Nu väntar alltså stormatch i Washington redan kommande – och 1500-jubileum för Nicklas Lidström

– Det blir en svår utmaning för oss, särskilt som vi spelat kvällen innan. Vi måste spela smart i början, vi vet ju vilken skicklighet det finns i det laget, konstaterar jubilaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL