Juniorhjälten tände stjärnorna

HOCKEY

Mustonen fick fart på Holloway och Möller: ”Kändes overkligt”

SKELLEFTEÅ. Stjärnvärvningarna Bud Holloway och Oscar Möller levererade äntligen.

Tacka en finländsk junior – som är uppväxt och hockeyfostrad i Sverige – för det.

– Det är egentligen bara för att det inte ska strula med landslaget som jag inte skaffat svenskt medborgarskap, säger Joel Mustonen, 19.

Foto: Joel Mustonen jublar.

Bud Holloway och Oscar Möller värvades för att ersätta poängkungen Joakim Lindström och målkungen Mikko Lehtonen från förra säsongen.

Men trots att Skellefteå leder serien har forwardsduon inte levererat. Inför matchen mot Modo hade Möller gått poänglös i åtta raka matcher, medan Holloway stått för två poäng på lika många matcher.

Lösningen: in med finländske junioren Joel Mustonen, som tidigare bara gjort ströinhopp i elitserien, som center i kedjan.

Succén blev omedelbar. Möller bröt sin måltorka redan efter sex minuter och innan första perioden var över hade Holloway stått för två assist och Mustonen gjort sina två första elitseriemål.

”Kändes overkligt”

– Det kändes overkligt. Första målet var väldigt fult med hopslag och lite studsar. Och att sedan få göra ett så snyggt mål efter det gjorde det bara mer overkligt, säger Joel Mustonen.

19-åringen har bott i Sverige sedan han var ett år, men är inte svensk medborgare och representerar Finland i landslagssammanhang.

– Jag har aldrig blivit förfrågad av Sverige och aldrig riktigt tänk på det. Sedan jag var liten har jag alltid hållit på Finland i mötena mot Sverige. Jag har ju två hockeytokiga finska föräldrar.

Får fortsatt förtroende

– Jag har funderat på att bli svensk medborgare. Men om jag är dubbel medborgare kan det bli så att jag måste spela för Sverige. Tänker jag bli det i framtiden får jag kolla upp det noggrannare, säger Mustonen.

I Skellefteå kommer han få fortsatt förtroende med Holloway och Möller. Även fast Oscar Lindberg, trettonde forward i går, ska in i laget igen.

– Jag tror nog att jag får stoppa in Oscar någon annanstans. Han är också för bra för att ha vid sidan om, säger tränaren Anders Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM