Kontraktsläget i ditt elitserielag

Av: Erik Lindrén, Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

Många spelare utan avtal inför nästa säsong

AIK

Målvakter: Christopher Heino-Lindberg, Björn Bjurling.

Backar: Fredrik Carlsson, Stefan Johansson, Jonas Liwing, Peter Nolander, Fredrik Svensson.

Forwards: Oscar Ahlström, Victor Ahlström, Johan Andersson, David Engblom, Tobias Ericsson, Richard Gynge, Kent McDonell, Rastislav Pavlikovsky, Johannes Salmonsson, Oscar Steen, Richard Zednik.

Kommentar: AIK har ett digert jobb framför sig, men skrev medvetet korta kontrakt då man inte visste om man skulle klara sig kvar. Har dock den absolut viktigaste pjäsen klar – målvakten Viktor Fasth. Hur många som stannar beror såklart på hur det går för laget, om det blir Elitserien eller Allsvenskan nästa år.

Brynäs

Målvakter: Thomas Greiss, Niklas Svedberg.

Backar: Niclas Andersén, Jonathan Carlsson, Dale Clarke, Simon Löf.

Forwards: Andreas Dackell, Magnus Kahnberg, Anton Rödin, Eero Somervuori, Alexander Sundström.

Kommentar: Har jämförelsevis få utgående kontrakt. Men prio ett för Michael Sundlöv blir målvakts­frågan, och där har man en del att bita i. Och vad händer med pålitliga poäng­plockarna Andreas Dackell och Eero Somervouri?

Djurgården

Målvakter: Mark Owuya, Stefan Ridderwall, Tim Sandberg

Backar: Josef Boumedienne, Oscar Eklund, Staffan Kronwall.

Forwards: Daniel Brodin, Christian Eklund, Nichlas Falk, Mika Hannula, Marcus Krüger, Kristofer Ottosson, Mathias Tjärnqvist, Daniel Widing.

Kommentar: Många tunga namn som Boumedienne, Kronwall, Tjärnqvist och Widing har utgående kontrakt. Ingen målvakt är kontrakterad över nästa säsong. Gissningsvis vill man ha kvar dessa, men det är också tunga löneposter. Och hur mycket vill man matcha sina egna talanger, exempelvis Mika Zibanejad?

Frölunda

Målvakter: Johan Holmqvist, Joakim Lundström

Backar: Oscar Hedman, Ville Mäntymaa, Pavel Skrbek, Henrik Tömmernes, Tobias Viklund.

Forwards: Niklas Andersson, Riku Hahl, Tomi Kallio, Andreas Karlsson, Nicklas Lasu, Jesper Mattsson.

Kommentar: Frölunda står vid ett vägskäl. Satsa etablerat - och dyrt, eller billigt och på egna talanger. Det lutar nästan åt det senare då klubben har aviserat nedskärningar i lönebudgeten. Godtar Tomi Kallio en rejäl lönesänkning? Och kan klubben behålla talangen Henrik Tömmernes?

Färjestad

Målvakter: Alexander Salak, Christopher Nihlstorp.

Backar: Anton Grundel, Jonas Junland, Mattias Karlsson, Oscar Klefbom, Magnys Nygren.

Forwards: Dick Axelsson, Marius Holtet, Emil Kåberg, Robin Sterner, Per Åslund.

Kommentar: I ”Familjen” är det främst tre namn som oroar. Salak, Junland och Axelsson, där alla tre kan bli aktuella för spel i NHL. Kan klubben behålla dem? Annars vill klubben förmodligen behålla kulturbärare som Kåberg och Holtet, samtidigt som Per Åslund blir bättre och bättre. Många unga talanger, främst på backsidan, har utgående kontrakt. Hur vill klubben satsa på dem?

HV71

Målvakter:

Backar: Johan Björk, Pasi Puistola, Nichlas Torp, Lance Ward.

Forwards: Kris Beech, Andreas Falk, Teemu Laine, Oscar Sundh, Martin Thörnberg, Simon Önerud.

Kommentar: Regerande mästarna har ordning på torpet. Men även här ryktas det om NHL, främst för Martin Thörnberg. Laine ,Falk och Beech är spelare man med säkerhet vill ha kvar. Men har egentligen ”angenäma” problem, då Björn Melin har öppnat för en återkomst.

Linköping

Målvakter: Fredrik Norrena

Backar: Viktor Ekbom, Niclas Hävelid, Josef Melichar, Andreas Pihl.

Forwards: Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka, Jeff Ulmer, Patrik Zackrisson.

Kommentar: De är inte så många med utgående kontrakt, men oj vad viktiga de är. Norrena bär laget stundtals, och betydelsen av duon Hlavac/Hlinka kan knappt underskattas. Fyra av de fem spelarna med mest istid är osäkrade för nästa säsong. Vad prioriterar man? Tjeck-duon eller kanske Hävelid/Zackrisson? Förutom Norrena då så klart.

Luleå

Målvakter: Anders Nilsson.

Backar: Pierre Johnsson, Robin Jonsson, Janne Niinimaa, Fredrik Styrman.

Forwards: Pär Arlbrandt, Anders Burström, Karl Fabricius.

Kommentar: Pär Arlbrandts succé gör honom givetvis till högvilt för andra klubbar. Bland annat har HV71 ryktats vara intresserade. Nilsson kan vara förlorad för NHL. Får lagkaptenen och veteranen Burström förlängt?

Modo

Målvakter: Nicklas Dahlberg.

Backar: Anders Eriksson, Per Hållberg, Hans Jonsson, Daniel Josefsson, Hannu Pikkarainen, Mattias Timander.

Forwards: Lubos Bartecko, Magnus Häggström, Ladislav Nagy, Byron Ritchie, Niklas Sundström.

Kommentar: Succévärvningarna har alla utgående kontrakt. Har Modo råd att förlänga med dem? Annars är ju i princip hela backsidan okontrakterad för kommande säsong, vilket förmodligen har fått firma Näslund/Andersson har rynka pannan både en och två gånger.

Skellefteå

Målvakter:

Backar: Tim Erixon, Ville Koistinen, Ivan Majesky, David Rundblad.

Forwards: Yared Hagos, Mikko Lehtonen, Martin Lundberg, Fredrik Warg.

Kommentar: Unga toppbackarna Erixon och Rundblad lär lämna för spel i Nordamerika. Mikko Lehtonen vill dit. Majesky är en stabil pjäs som man säkert vill ha kvar som ”pappa” åt de yngre backarna. Lundberg är ung, utvecklingsbar och har Saik som moderklubb. Är säkert intresserad av en fortsättning. Det lär inte bli gigantiska förändringar i truppen här.

Södertälje

Målvakter: Riku Helenius, Pontus Sjögren.

Backar: Stefan Bemström, Pierre Hedin, Mikko Kalteva, Lukas Kilström, Arto Laatikainen.

Forwards: Jonas Almtorp, Julian Jakobsen, Ryan Lasch, Linus Videll.

Kommentar: Pontus Sjögren håller alltmer på att spela till sig en förlängning av kontraktet. Linus Videll var nära en flytt i fjol, är det dags i år? Annars gäller det för SSK att få så mycket ”bang-for-the-bucks” som möjligt. Lagets lönebudget är en av de mindre i serien. Kilström och Bemström har bäst +/- i laget, sådant är alltid positivt.

Timrå

Målvakter: Fredrik Pettersson-Wentzel, Magnus Åkerlund.

Backar: Mattias Karlsson, Tomas Skogs, Fredrik Sonntag, Pär Styf.

Forwards: Anton Axelsson, Per Hallin, Fredrik Hynning, Gabriel Karlsson, Carl Klingberg, Anton Lander, Alexander Larsson, Jamie Lundmark, Björn Svensson, Mika Viinanen.

Kommentar: Listan med utgående kontrakt är troligt nog längre än skadelistan. Anton Lander kan med största sannolikhet räknas bort, för övriga handlar det om, precis som fär SSK, att få mesta möjliga valuta för pengarna. Och gärna killar som inte går sönder.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN