"Kommer döda hockeyintresset"

HOCKEY

SHL får knivskarp kritik från Hockeyallsvenskan efter förslaget att slopa kvalserien

Foto: Maria Andark och Stefan Bengtsson.

I dag avslöjar Expressen att SHL har för avsikt att skrota hela kvalserien redan nästa år.

Samtidigt vill ligan införa "wild cards" till klubbar från Hockeyallsvenskan med god ekonomi.

– Det känns väldigt främmande i svensk ishockey att lämna det sportsliga helt åt sidan och enbart satsa på kommersiella grunder, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan.

SHL vill slopa kvalserien.

Från och med säsongen 2014/15 vill man ta bort hela kvalserien, i stället ska det lag som ligger sist i tabellen möta det bästa laget i Hockeyallsvenskan över sju matcher.

Detta innebär att det kommer att bli betydligt svårare för lag att ta sig upp från Hockeyallsvenskan på sportsliga grunder – men det är inte allt. SHL vill också kunna styra vilka klubbar som spelar i högstaligan och kan dela ut två så kallade wild cards, till klubbar i Hockeyallsvenskan som har god ekonomi.

"Det smartaste vi har i svensk idrott"

Förslaget får nu skarp kritik från Hockeyallsvenskan.

– Jag förstår, och håller med om, att de ekonomiska kraven på klubbarna måste bli tuffare. Men det känns väldigt främmande i svensk ishockey att lämna det sportsliga helt åt sidan och enbart satsa på kommersiella grunder, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan.

– Att avskaffa kvalserien handlar inte om kvalserien i sig, utan de effekter som de får på vår grundserie. Vårt seriesystem är det smartaste som finns inom svensk idrott, de tre strecken gör att intresset för Hockeyallsvenskan hålls vid liv hela säsongen. Tar man bort den möjligheten och bara ett lag får kvala tappar man dynamiken för hela serieupplägget. Jag har egentligen bara en enda kommentar till detta, något sådant här kommer inte att genomföras till nästa säsong, fortsätter han.

"Ligan skulle dräneras på pengar"

Han får medhåll från Maria Andark, klubbchef i Södertälje SK.

– Min spontana reaktion är att jag är rädd för att det kommer att döda ett hockeyintresse i Sverige, säger hon.

– Hur ska hockeylag kunna våga investera i juniorhockey i framtiden? Ett sådant här system innebär att det nästan inte kommer att bli några förändringar, det blir i princip inga lag som kan gå upp. Då är jag rädd att färre sponsorer kommer att gå in med pengar i ligan, man tappar hela drivet. Jag är rädd för att ligan skulle dräneras på pengar.

Utöver att skrota hela kvalserien och införa wild cards vill SHL bland annat att klubbar i framtiden ska få ansöka om att få spela i högstaligan. Faktorer som spelar in kommer att vara ekonomi, storlek på arenan och klubbens varumärke.

– Vi har en väldigt stark andraliga i det här landet som drar både intresse och pengar. Förmodligen gillar inte SHL det, säger Maria Andark.

ARTIKELN HANDLAR OM