Stjärnvärvningen kan missa premiären

Av: Linus Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Oro även i Skellefteå när SHL-säsongen drar i gång – Sportbladets har sammanställt skadeläget i samtliga klubbar med en vecka kvar till seriestart

Oro i Brynäs. Tränaren Tommy Jonsson kan inte använda sig av sin nya stjärna i SHL-premiären.
Oro i Brynäs. Tränaren Tommy Jonsson kan inte använda sig av sin nya stjärna i SHL-premiären.

En vecka kvar till SHL-starten.

Då har Brynäs stjärnvärvning fortfarande inte spelat en enda minut för klubben.

Bill Sweatt, 24, missar sannolikt den heta premiären mot Leksand.

– Det är ju inte optimalt, säger Brynästränaren Tommy Jonsson.

Efter Brynäsungdomarnas uppmärksammade framfart i SHL fick klubben till slut smaka på efterdyningarna av sin plantskola.

Flera jättetalanger – bland andra Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Johan Larsson – har försvunnit till NHL efter SM-guldet för två säsonger sedan. 

Då har Brynäs tvingats ut på marknaden för att hitta nya, bärande spelare – och Gävleklubben har även ändrat värvningsstrategi.

– Vi har varit tvungen att bygga laget på ett annorlunda sätt. Spelarna vi tappat är inte enkla att ersätta, därför har vi satsat på att få en jämnhet i laget. Tanken är att poängen ska fördelas ut på fler fötter och händer, säger tränaren Tommy Jonsson.

Stjärnan har ännu inte hunnit debutera

I början av juli gjorde Brynäs klart med amerikanen Bill Sweatt, 25, som spelat två JVM för USA och dessutom har tre NHL-matcher på sitt cv.

Han är tänkt som en ledande spelare i laget, den störste forwardsstjärnan.

Men sedan ankomsten till Gävle och Sverige har han hittills inte spelat en enda minut – Sweatt är handskadad.

Och det är mycket tveksamt att han spelar i SHL-premiären om en vecka, i det heta derbymötet med Leksand.

– Han ska börja träna för fullt nästa vecka. Men det är ju inte optimala förutsättningar. Däremot kan det hända vem som helst och han (Sweatt) försöker göra det bästa av situationen, säger Jonsson och förklarar att stjärnan bara har kunnat köra skridskoövningar på försäsongens träningar.

– Vi har inte bestämt om han ska spela nästa vecka. Han är medicinskt frisk till premiären troligtvis, men han har inte kört med full kontakt på träningarna.

Är det realistiskt att kasta in en helt matchotränad spelare i en SHL-premiär?

– Oavsett match så är han ju matchotränad. Han kommer ju göra sin debut matchotränad, men om han behöver en, fem, tio eller femton träningar på sig för att känna sig redo får vi se, säger Jonsson, som redan har opererade Jonathan Granström på skadelistan.

Skellefteåduo kan missa premiären

Men det är inte bara Brynäs som dras med skadebekymmer när SHL-premiären bara är en vecka bort.

Skellefteå får sannolikt klara sig utan en tung forwardsduo.

VM-guldhjälten Jimmie Ericsson opererades tidigare i sommar, ligger efter med träningen och missar definitivt premiären hemma mot Frölunda.

Men även Oscar Möller är skadad.

Han tvingades tacka nej till Czech Hockey Games efter att ha skadats mot Björklöven i en träningsmatch och när han skulle börja träna med Skellefteå igen, i går, fick han ett skott på handen som träffade illa.

– Ja, han är skottskadad. Men det är inget allvarligt mer än att det gör ont. Det är inget som ger konsekvenser på sikt, han ska träna nästa vecka, säger Skellefteåläkaren, Karin Granberg, till Sportbladet.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN