HV upp i serieledning

HOCKEY

– efter Hjalmarssons första elitseriemål

HV-backen Niklas Hjalmarssons första elitseriemål räckte för att HV skulle överta serieledningen i elitserien. Fast hans glädje grumlades något av hemmalaget Moras kvittering, matchen slutade 1–1.

– Visst har jag väntat på målet, sade Hjalmarsson.

Hjalmarsson pricksköt 1–0 efter 13 minuter i första perioden från en position några meter innanför offensiva blå linjen. Skottet såg inte helt otagbart ut från sidan men letade sig in i nätmaskorna bakom Juha Pitkämäki.

– Det var nästan en repris från JVM. Så långe laget vinner spelar det inte någon roll vem som gör målen men visst var det sköt att få sätta dit det första målet, sade Hjalmarsson.

Innan JVM hade inte Hjalmarsson spelat så mycket i HV. Efter turneringen har han spelat fyra matcher och lär få fortsätta. HV-tränaren Per Mårts var nöjd med hans insats.

– Det märks att Niklas tar för sig mer efter JVM. Han smäller på ordentligt och det är bättre tryck i hans passningar. Jag tycker han har visat att han vill ta ytterligare ett steg, sade Mårts.

Ökat självförtroende

Hjalmarsson var också nöjd efter matchen.

– Man vill ju spela, sitta på bänken kan man göra hemma i lägenheten. När man får spela ökar självförtroendet hela tiden och man vågar ta för sig mycket mer. För mig betydde det mycket att jag fick spela mycket under JVM, sade han.

Mora kvitterade i spel fem mot tre, Kenneth Bergqvist petade in en retur. Båda lagen hade mängder av numerära överläge både före och efter målet men skärpan var inte den bästa.

Het målvakt

I sista perioden hade HV ett rejält grepp, var närmast segern. Poängräddare i Mora var målvakten Juha Pitkämäki som stoppade 35 av de 36 skott HV-spelarna sköt.

– För oss var det en viktig poäng, det är alla i det läget vi befinner oss nu. Vi mötte ett offensivt duktigt lag som hela tiden hade spelare framför mitt mål. De sköt ofta för styrning och det var mycket svårt att se pucken vid många av skotten, sade Pitkämäki som höll nollan i torsdags när Mora vann mot Timrå.

I HV-målet gjorde Magnus Åkerlund sin första elitseriematch för säsongen, den fjärde totalt i karriären. Så sent som i onsdags spelade han för Skövde i division ett, nu är han tillbaka i moderklubben.

– Kul för Magnus att få göra en bra insats. Vi tyckte att Erik Ersberg behövde få lite vila och då passade det bra att ge Magnus chansen och jag tycker det var kul att han och Niklas Hjalmarsson visade vägen för oss.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM