Linköpings sjunde raka förlust

HOCKEY

Luleå passerade krislaget i tabellen

Linköping (TT)

Sjunde raka förlusten – då är Linköping bara en enda poäng från missat slutspel.

Luleå vann med 5–2 och tar sig därmed förbi östgötarna till sjätte plats i tabellen.

Tero Leinonen räddade 38 av 40 skott och var den största hjälten.

Utan både Mikael Renberg och Pavel Skrbek, men med en målvakt i kalasform ordnade norrbottningarna tre poäng.

Tero Leinonen, som varit petad sju matcher, ville hellre hylla laget.

– Inte en enda spelare svek. Alla var disciplinerade och vi agerade verkligen som ett lag. Fortsätter vi så här finns stora chanser att nå slutspelet, log den finländske målvakten.

Med 95 i räddningsprocent var 31-åringen den största anledningen till att gästerna vann – trots 26-40 i skottstatistik.

Att Mattias Modig vaktat kassen under de senaste tre veckorna märktes inte ett dugg.

– Men ärligt talat var jag extra nervös före den här matchen. Dels för att visa att jag vill stå även i fortsättningen, dels eftersom det var en väldigt viktig match för oss.

Hynning avgjorde

När Fredrik Hynning kontrade in 4–2 i mitten av sista perioden var Linköping ett slaget lag – och tvåmålsskytten Tomas Surovy kunde sedan öka på ytterligare i tom kasse.

– Äntligen gjorde vi en riktigt bra match i 60 minuter, utan att hamna i en massa svackor, sade tränaren Slavomir Lener.

Krisen bara ökar i Linköping och laget är numera sjua, bara en poäng från missat slutspel.

– Vi måste gå in i skiten och börja vinna nu. Att vi har tre svåra bortamatcher mot Brynäs, HV 71 och Modo närmast är bara inspirerande, sade Niklas Persson.

Efter tredje pinsamma raset på mindre än två veckor fick Linköpings tränare Gunnar Persson kicken i lördags. Då hade Linköping bara tagit en enda poäng de fem senaste omgångarna – och strecket för missat slutspel var hotande nära för den finaltippade klubben.

Assisterande tränaren Janne Karlsson tog över huvudansvaret – och fick en riktig mardrömsstart i tisdags, 2–5 mot Färjestad efter baklängesmål redan efter tio sekunder.

Med 11–32 i målskillnad, 5,33 insläppta puckar per match i snitt de sex senaste matcherna, var seger hemma mot Luleå närmast ett måste.

Mardröm

Fast mardrömmen bara fortsatte.

Linköping hade ett kraftigt spelövertag och skapade mängder av chanser, men hade förtvivlat svårt att överlista Tero Leinonen.

Gästerna tog ledningen genom poängkungen Tomas Surovy och efter Niklas Perssons kvittering smällde man in både 2–1 (Linus Omark) och 3–1 (Johan Harju) bakom en tveksam Jonas Fransson i hemmakassen.

Vid LHC:s andra möjlighet med två man mer på planen lyckades Magnus Johansson reducera genom ett mäktigt slagskott och strax efter prickade Niklas Persson ribbkrysset efter en solokörning.

– Vi har det in i helvete tufft för tillfället, men jag tycker att killarna sliter. På något sätt måste vi få det att lossna, sade tränaren Janne Karlsson.

Joakim Löwing/TT

ARTIKELN HANDLAR OM