Gör som fotbollen – kräv flera miljoner för spelarna

HOCKEY

Strunta i NHL-avtal.

Gör som fotbollen och kräv mångmiljonbelopp för spelare under kontrakt.

Elitserien har förändrats.

NHL har förändrats.

Dollarn har förändrats och sjunkit som en torpederad ubåt.

De svenska hockeyspelarna har förändrats.

Det är nya tider helt enkelt.

Jag tycker elitserien borde strunta i ett nytt avtal med NHL, precis som Ryssland gjort. Testa i några år och se hur utfallet blir. I Ryssland har effekten blivit att stjärnorna och talangerna stannar i den ryska ligan.

I Sverige har utvandringen fortsatt och hela 16 spelare sade goodbye i somras.

Malmö gjorde ett klipp

Jag tror på succé för den ryska modellen. Kan ju inte bli sämre än det varit i alla fall, där NHL kan plocka vem som helst, nästan hur som helst och hur billigt som helst.

Utan avtal blir spelare som Martin Thörnberg, Mattias Weinhandl, Tony Mårtensson, Jonas Nordquist, Linus Videll och Johan Harju kvar i elitserien till dess att kontrakten går ut.

Och om NHL vill ha en kontrakterad spelare i elitserien ska det kosta.

Malmö FF fick 80 miljoner kronor för Zlatan Ibrahimovic.

En otrolig summa.

Kan bli räddningen

Så mycket kan inte elitserielagen kräva. Men Mats Ahdrian, klubbdirektör i Frölunda, hävdar att Brynäs borde ha fått 10 miljoner kronor för Nicklas Bäckström.

Jag kan hålla med.

Stora övergångssummor kan hjälpa många elitserielag som befinner sig i en ekonomisk verklighet där en NHL-övergång kan rädda klubben från att tvingas skära ned på organisationen. I dag spelar det ingen roll att klubbarna får fram talanger. Blir de för bra så sticker de till NHL och den svenska klubben får ungefär 1,3 miljoner kronor.

Det räcker till lön för en forward i andra-kedjan under ett år.

Peanuts, alltså.

Kräv tidiga besked

Ska elitserien ha ett avtal ska det innehålla mycket gynnsamma regler.

Som att NHL måste varsla redan i januari om de ska värva en spelare från elitserien efter säsongen. Sista övergångsdagen bör vara i maj någon gång. New York Rangers har 18 personer som jobbar med att scouta spelare. Jag fattar inte varför de måste vänta till i juni innan de tar beslut om de ska erbjuda kontrakt till spelaren eller inte.

Allsvenska klubbar förlorare

Ersättningen ska även vara differentierad. En prislapp för en ung spelare i fjärdekedjan. En annan för toppcentern i laget.

Finns en stor förlorare om det inte blir något NHL-avtal.

De allsvenska klubbarna.

Hittills har Huddinge, Björklöven och bland annat AIK fått, i deras mått, stora ersättningar. Det kan vara ett minne blott och allsvenskan dräneras därmed ännu mer.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL