Ställde in allt firande efter kaoset

Inget nyårsfirande för Sverige efter magsjukan

avHans Abrahamsson

VICTORIA. Magsjuke-kaoset har skakat om Juniorkronorna rejält.

Som en akutåtgärd ställdes allt nyårsfirande in:

– Det är för många som är krassliga, vi behöver fokusera på att sova, äta, vila och se till att bli friska, säger förbundskapten Tomas Montén. 

Fem spelare och två ledare kunde inte vara med i den avslutande gruppspelsmatchen mot Kazakstan, som Juniorkronorna vann med 4–1. 

– Vår förhoppning är att de fem som var borta nu kan spela kvartsfinalen, säger Montén.

Magsjukan har slagit klorna i laget. Även om att det finns förhoppningar om att de sjuka ska hinna tillbaka finns risken att fler spelare ska bli smittade:

– Klart att det finns en oro bland de 15 utespelare som spelade i dag. De vet att risken finns att om de faller dit nu så kan man missa det som kommer, säger Tomas Montén och tänker på kommande slutspelet.

Två av de absoluta nyckelspelarna, lagkaptenen Erik Brännström och assisterande kaptenen Fabian Zetterlund, har ända fram till sjukdomsutbrottet delat rum med varsin sjukling.

Blev isolerade direkt

Zetterlund med Filip Sveningsson och Brännström med Rickard Hugg.

– Vi behöver alla spelare i truppen för att gå riktigt långt. Vi saknar några i dag, men jag hoppas de frisknar till och kommer tillbaka till nästa match, säger Zetterlund.

Har du själv haft någon känning?

– Nej, absolut inte.

Är du orolig?

– Nej, absolut inte.

Erik Brännström fick bryta upp från sin rumskamrat Rickard Hugg när denne sjuknade in. 

– Ledarna skötte allt. De höll på och fixade och trixade i går kväll (söndags kväll) så det är löst nu och alla är nöjda. Nu får vi bara hoppas att de som är sjuka bli friska till kvartsfinalen.

Ställde in allt firande

Är du själv orolig för att bli smittad?

– Inte så orolig, det är bara att sköta sig och tvätta händerna, mycket handsprit och sånt, och försöka hålla sig undan de som är sjuka, säger Brännström.

Juniorkronorna har som tradition att fira in tolvslaget tillsammans vid hotellet. Så har det varit under alla JVM-turneringar. Men allt nyårsfirande ställdes in på grund av det akuta sjukdomsläget i laget:

– Vi kommer inte fira så mycket, åker bara till hotellet och äter. Sedan har vi sagt att vi inte gör mer i kväll. Vi tar kväller och behöver fokusera på att sova äta och vila och se till att bli friska, säger Tomas Montén. 

Är det inställda nyårsfirandet en konsekvens av magsjukan?

– Ja, dels den och dels att har vi lite förkylningar och sånt som vi dragits med och som vi hade hoppats skulle släppa men vi blir inte riktigt av med dem. Det är för många som är krassliga därför väljer vi att ta en tidig kväll. Nu hoppas man bara att det ska bli en bättre morgondag än vad den här dagen har varit.

Även nyårsdagens träning ställs in på grund av sjukdomarna.

ARTIKELN HANDLAR OM