Housley: ”Finns inga gränser för Rasmus”

Tokhyllar Rasmus Dahlin inför NHL-debuten

Av: Per Bjurman

Publicerad:

BUFFALO. Han är själv en av de största backarna i NHL-historien.

Nu ska Phil Housley, i egenskap av Buffalo Sabres huvudcoach, hjälpa Rasmus Dahlin att bli lika bra.

– Det finns inga gränser för hur långt Rasmus kan gå, konstaterar den vänlige Hall of Fame-ikonen under ett möte med svensk media.

Det är verkligen inte vem som helst Rasmus Dahlin fått som chef i Buffalo.

Phil Housley debuterade själv i NHL 1982, höll sig sedan kvar i hela 23 säsonger, svarade för sammanlagt 1232 poäng på 1495 matcher och valdes 2015 in i hockeyns Hall of Fame, samtidigt som Nicklas Lidström

– De bästa svenskarna jag spelat med? Hm, i Washington var det Calle Johansson och sedan hade vi ju Fredrik Olausson och Thomas Steen i Winnipeg. Det var storartade spelare, säger han under en separat presskonferens med svensk media i Keybank Center i Buffalo inför säsongspremiären.

”Slamdunk att få Dahlin”

Nu är den idag 54-årige legendaren alltså coach för Sabres och ska försöka hjälpa en annan utomordentligt begåvad svensk att bli nästa superstar i världens bästa liga.

Rasmus Dahlin.

– Det enda jag hade sett av honom innan han kom hit var på nätet och lite under senaste VM, men det räckte för att förstå att han befinner sig på en annan nivå. Så jag var väldigt glad att vi vann draftlotteriet, för det var en ”slamdunk” att vi skulle ta Rasmus, säger Housley.

– Det finns inga gränser för hur långt han kan gå. Han har allt. Men vi måste ha tålamod, det är inte lätt att komma hit och bara börja spela i världens bästa liga. Jag är dock imponerad över hur hur hårt han jobbar för att bli bättre hela tiden, hur mycket han frågar och hur noga han lyssnar på vad vi säger. Det vittnar om en stor ödmjukhet.

Vill ge Dahlin frihet

Att den nye lärjungen under några av försäsongens träningsmatcher försökt sig på några dragningar som inte fungerat mot det avancerade motståndet är inget som bekymrar den gamle storbacken.

Tvärtom insisterar han på att Rasmus ska fortsätta använda sin kreativitet så mycket som möjligt.

– Absolut, vi vill verkligen inte hämma honom. Han ska lita till sina instinkter och finns det dragningar att göra ska han göra dem. Naturligtvis vill vi inte att han ska tappa pucken, men allt det där kommer när han lärt känna motståndarna bättre.

Tuta och kör, lyder alltså rådet till Rasmus – lite tillspetsat.

Inte så tråkigt när det kommer från en som verkligen vet hur man gör för att dominera i NHL.

Publicerad: