Uppgifter: Skrotar systemet – efter fyra matcher

Efter tunga starten har Brynäs tänkt om

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Brynäs skulle sjösätta ett helt nytt spelsystem den här säsongen.

Men enligt vad Sportbladet erfar skrotas den nya upplägget redan efter fyra matcher.

Detta ska ha bestämts efter storförlusten mot Färjestad i fredags.

– Vad vi snackade om på det mötet kommenterar jag inte, säger tränaren Tommy Sjödin.

Inledningen av försäsongen har inte alls gått som Brynäs hade önskat. Laget har förlorat tre av fyra matcher, ändå är det inte i första hand resultaten som oroar.
I stället har spelet på isen lämnat en hel del i övrigt att önska. 
Brynässpelarna har sett väldigt avvaktande ut och varit steget efter, även mot ett allsvenskt lag som AIK.
I fredags förlorade Brynäs med klara 1–5 mot Färjestad och det var en förlust som fick konsekvenser. 

– Vi är inte nöjda med matchen mot AIK och inte heller den mot Färjestad. Vi kommer att vrida och vända på det här till vi får ordning på det, säger Tommy Sjödin.

Under våren och sommaren har tränarstaben, med Tommy Sjödin, Jan Larsson och Magnus Sundquist, tillsammans med sportchefen Stefan Bengtzén pratat ihop sig och kommit fram till att man vill förändra spelsystemet. Deras slutsats av förra säsongen var att det blev för mycket jagande och att spelarna blev för utspridda på isen.

Ville spela ett 1–3–1-system

Nu ville ledarstaben byta från ett mer aggressivt och pressande spel till ett mer avvaktande spel, där snabba spelvändningar ska vara i fokus.
Enkelt förklarat handlar det om en klassisk 1–3–1-uppställning där tanken varit att Brynäs ska variera mellan att gå fram och sätta press eller ställa upp i mittzonen.

Men försöket att lägga om spelsystem har inte alls fungerat som önskat och redan efter fyra matcher väljer Brynäs att agera. Morgonen efter storförlusten mot Färjestad, hade spelare och ledare ett möte och där bestämdes att man ska återgå till något som påminner om det system som var så framgångsrikt när Thomas Berglund var tränare.

– Om vi ska byta spelsystem är inget jag pratar om utåt, säger Sjödin.

Nu börjar det dock bli knappt om tid. 
Redan nästa lördag är det premiär i SHL och Brynäs har en rad nyförvärv och ett delvis nytt lag som måste lära känna varandra och hitta trygghet i det nygamla spelsystemet.

Sjödin lyfter fram situationen för ett år sedan:

– Då vann vi det mesta under försäsongen, fast spelade i ärlighetens namn inte så bra. Nu ser det inte heller så bra ut, men vi förlorar och har bestämt oss för att vända och vrida till vi hittar rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM