Semifinalerna -97 är mina bästa minnen

HOCKEY

Clas Eriksson gillar lottningen

KARLSTAD

Färjestad fick Leksand på sin slutspelslott.

Det gillar värmlänningarnas lagkapten Clas Eriksson.

- Semifinalerna mot Leksand våren 1997 är klassiker och för mig var de mycket speciella. Det är mina bästa slutspelsminnen, säger Eriksson.

Foto: Eriksson.

Semifinalerna 1997 avgjordes i bäst av fem matcher. Leksand hade 2-1 i matcher och hade två chanser att avgöra.

Båda gångerna förstörde Eriksson segerfesten för masarna.

I fjärde matchen avgjorde han i den första förlängningsperioden. I den direkt avgörande matchen i Leksand slog han till igen, den gången i den andra förlängningsperioden.

- Vi fick ingen drömstart direkt i den avgörande matchen. Om jag minns rätt så låg vi under med 0-3 redan efter åtta, nio minuter. Men vi lyckades vända och jag lyckades göra segermålet igen. Det är förstås matcher jag alltid kommer ihåg, säger Clas.

När Leksand lagts på rygg det året kunde Färjestad senare även besegra Luleå i finalen.

Något som Färjestad upprepade året därpå och till årets slutspel kommer laget med tio raka slutspelssegrar och som regerande mästare.

- Förra året gjorde vi ett fantastiskt slutspel och hade ett enorm flyt. Vi måste ställa in oss på en helt annan resa i år, fortsätter Clas.

Tog över 1998

Eriksson tog över som lagkapten efter Jörgen Jönsson under säsongen. När Färjestad vann guldet 1998 tog Clas också över kaptensrollen under säsongen.

- Då var Roger Johansson kapten, men han blev ögonskadad och spelade inte på slutet. Jag tycker inte min roll är så annorlunda nu jämfört med när jag inte var kapten. Vi är ett lag med många spelare som varit med i många sammanhang och som har mycket erfarenhet från slutspel.

Patrick Kipler ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM