Grönborgs NHL-problematik – kan stå utan utan NHL-målvakt

avTomas Ros

Foto: TT
NHL-problematik

NHL-målvakter har räddat Tre Kronor till två raka VM-guld.

Nu är det osäkert om landslaget får VM-hjälp från Nordamerika, på grund av kontraktsförhandling och Stanley Cup.

– Blir det så är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Hellberg.

2013 – Jhonas Enroth, Buffalo Sabres

2017 – Henrik Lundqvist, New York Rangers

2018 – Anders Nilsson, numera Ottawa Senators

Vid de tre senaste VM-gulden har landslaget haft en NHL-målvakt som sista utpost.

Vi får backa bandet till VM i Riga 2006 och Johan Holmqvist, Brynäs, när Tre Kronor hade en målvakt från en Europa-liga som sista utpost.

Riskerar att få nej tack

2019 avgörs VM i Slovakien och just nu ser det mörkt ut att få spets från NHL på den så viktiga målvaktssidan. Henrik Lundqvist och hans Rangers ser ut att missa slutspel, igen, men det är föga troligt att den snart 37 år gamla målvakten är sugen på ett VM. Övriga målvakter, som spelar ordinarie i NHL, har utgående kontrakt eller kommer spela slutspel, som det ser ut just nu. Utgående kontrakt, speciellt med en framgångsrik säsong bakom sig, innebär alltid en problematik med försäkring och är ett incitament till ”nej tack” till VM.

Just nu är SKA St Petersburgs målvakt Magnus Hellberg Tre Kronors förstamålvakt.

Och han är sugen på att bli hjälte.

–Ja, jag vill ha mer. Det är en dröm från barnsben att få vara förstemålvakt i VM, säger han.

Frustrerad målvakt

Mot Tjeckien på torsdagskvällen hade inte Hellberg, eller Tre Kronor, sin bästa kväll. Förlust med 2–5. En del mål var Hellberg chanslös på, ska tilläggas, och Hellberg blev ibland lämnad av svenska backar som såg vilsna ut i egen zon.

– Riktigt frustrerande. Att vi föll så här på hemmaplan är onödigt. Vi spelade inte bra och alla i laget är missnöjda. Igen – oerhört frustrerande. Får gå igenom matchen på video med Stefan Ladhe och kolla vad som hände – egentligen.

Och hittills har Tre Kronor ingen seger med Hellberg som målvakt. Det här var Hellbergs andra landskamp den här säsongen och i den första föll Tre Kronor med 1–4 mot Ryssland i Hartwall Aarena i Helsingfors. 

– Jag har haft en bra säsong. Många tror att vi i St Petersburg inte har något att göra i egen zon. Men det är fullt upp och jag har lyft mitt spel, säger Hellberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

NHL