Från krislag till finska mästare

avAndreas Lundin

HOCKEY

JYP vann finalen med 4-1 i matcher mot Pelicans

Foto: Scanpix
Riku Helenius spelade i fjol i Södertälje. Nu har han vunnit guld i Finland.

I höstas fick tränaren sparken efter en dålig start. Ett halvår senare vann Jyväskylälaget JYP den finländska ishockeyfinalen med 4–1 i matcher mot Pelicans.

– Det känns som att svårigheterna bara har gjort oss starkare, säger forwarden Filip Riska.

Den avgörande segern kom på måndagskvällen när JYP vann med 2–1 efter sudden death på bortais. Stor guldhjälte blev kanadensaren Erik Perrin, som sköt segermålet efter 6.58 i den fjärde perioden. En annan matchvinnare var målvakten Riku Helenius, i fjol i Södertälje, som storspelade.

”Passade oss inte alls”

Att JYP skulle stå som segrare när säsongen var slut var det få som trodde i höstas. Efter att ha inlett säsongen med två raka förluster fick långvariga mästerskapstränaren Risto Dufva sparken och ersattes av assistenten Jyrki Aho.

– Vi försökte börja spela mera med puck, men det passade oss inte alls och vi beslöt att återgå till vårt gamla spel. Men det tog tid att finna vårt spel och först vid jul började vi se ut som det gamla JYP, säger Riska till finska Hufvudstadsbladet.

Andra guldet på fyra år

JYP spelade upp sig till en fjärde plats i grundserien och när väl slutspelet drog igång lyckades inget lag få stopp på Jyväskylälaget som tog andra ligaguldet genom historien. Det förra guldet kom 2009.