20 000 fans fixade festen

Publicerad:
Uppdaterad:

Jönköping firade sina mästare i natt: Fantastiskt, helt otroligt

1 av 8 | Foto: LASSE ALLARD
folkfesten i natt Över 20 000 människor fyllde gatorna i Jönköping efter slutsignalen - guldsignalen - och firade sina nya hjätar.

JÖNKÖPING

I natt firade HV 71 SM-guldet i centrala Jönköping.

Och det var inte bara laget som firade.

Drygt 20 000 jublande fans kantade gatorna och fest är - i sammanhanget - ett för svagt ord.

Karnevalsstämning beskriver kaoset bättre.

- Fantastiskt, helt otroligt. Jag fattar inte vad vi ställt till med i dag, säger lagkaptenen Johan Davidsson och skakar på huvudet.

När slutsignalen gick i Kinnarps Arena var det som om hela Jönköping för en kväll blev fanatiska HV-anhängare - och hockeyälskare. Publiken stod länge, länge kvar på läktarna innan den släpptes in på isen.

Spelarna blev sedan omfamnade, kramade, pussade"

"Fick nästan panik"

- Jag fick nästan panik. När jag vände mig om såg jag inga medspelare, bara framrusande fans. Ett tag funderade jag på att hoppa över sargen och bara fly, men det var ingen idé. Det var folk överallt, säger Johan Davidsson.

I omklädningsrummet kändes det som om publiken - drygt 6 000 personer - också kommit in. Det var trångt, det var varmt och det var blött.

Champagnekorkarna flög i taket.

- Vänta, det kommer mera, säger Johan Davidsson.

Strax före klockan elva anlände laget i buss till Karlssons Bar&Matsal. Där togs spelarna emot av fans, som belägrat ingången till stället och till hotellet, som ligger in anslutning till festlokalen.

Sjuhelvetes party

Efter en snabb trerätters middag började den riktiga firandet med sång, dans och ett sjuhelvetes - ursäkta uttrycket - party.

- Ja, det är fullt ös, säger Davidsson och visar sin mobiltelefon.

- 57 olästa meddelanden och tio missade samtal" Du förstår vilket drag det är i dag. Har aldrig varit med om någonting liknande. Aldrig.

Veteranen Fredrik Olausson - med 1022 NHL-matcher på meritlistan och en Stanley Cup-titel i bagaget - ser mer samlad ut än festsugen, där han står och smuttar på en öl i ett hörn i lokalen.

- En seger är en seger, oavsett om det handlar om Stanley Cup eller SM-guld. Jag är varm inombords, säger Olausson.

37-åringen var med och vann SM med Färjestad redan 1986.

- Skillnaden är att jag nu inte bara tänker på mig själv. Nej, det viktigaste är laget. Jag tycker att det är helt fantastiskt att se alla killar så glada. Deras lycka är min lycka, säger Fredrik Olausson.

En säsong till?

- Nu blir det lättare att göra en säsong till. Men jag har inte bestämt mig än. Vi får se.

En annan hjälte från förr - finske målvakten Jarmo Myllys, som tog guld med Luleå 1996 - stod och jublade i kapp med resten av gänget.

Trots att han inte spelat så många matcher var han minst lika lycklig som övriga killar i laget.

- Mitt lag i hjärtat är Luleå Hockey och jag kom till HV bara för att jag visste att laget skulle ta guld. Annars hade jag stannat hemma. Men jag visste, jag var säker på att Jönköping skulle vinna. Tänk att på äldre dar få vara med om det här igen, säger Jarmo Myllys.

Natten förvandlades till morgon.

Festen till en ännu större fest.

Guldfest.

Patrik Thornéus

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN