Nytt huliganbråk skakar hockeyn

HOCKEY

Hockey- förbundets ordförande: Vi är strängt observanta på det här

1 av 2 | Foto: LHC-FANS I BLODIGT SLAGSMÅL I GÄVLE Polisen tvingades kalla in förstärkning för att återställa ordningen i Gavlerinken. De nya supporterbråken får hockeyförbundet ordförande att reagera. "De här personerna ska stängas ute från hockeyn", säger han.

GÄVLE

Ett dygn efter bråket i Leksand slog hockeyhuliganer till igen.

Polisen i Gävle tvingades kalla in förstärkning mot Linköpings fans.

- Vi har högt fokus på det här, säger Christer Englund.

I fredags var det Hammarbyfans i Leksand. I går Linköpings supportrar i Gävle. Inom loppet av ett dygn har svensk ishockey skakats av två huliganbråk.

- De här personerna ska stängas ute från hockeyn, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Det började redan före matchen när en LHC-supporter försökte komma in på arenan med en mängd alkohol gömd i kläderna. Det fortsatte under matchen med bråk och stök på sittplatsläktaren där en del LHC-anhängare retade upp Gavlerinkens övriga publik genom att hela tiden hoppa upp i bänkarna. I pausen mellan andra och tredje perioden blev det vilt slagsmål i tältet.

- Jag tvingades kalla in ordentlig förstärkning, säger Gävlepolisens insatschef Björn Orrsten.

Puben stängdes

Med de extrainkallade polismännen var det till sist 16 poliser och 20 ordningsvakter på plats. En åskådare slogs blodig i den populära hockeypuben som tvingades stänga mitt under matchen. Polisen omhändertog en person och avvisade fyra.

- Det här var bedrövligt. Det var ett enkelt beslut att stänga puben för att få bukt på oroligheterna, säger Orrsten.

Precis som i Leksand kvällen före var det en hemmasupporter som retade upp gästernas gäng.

- Oftast är det alkohol med i bilden när någon spårar ur. Men trots allt är det inte särskilt vanligt med sådant här inom hockeyn, säger Tobias Josefsson, krönikör på LHC-fanshörnan.

Ordföranden oroad

Gävlepolisen fick redan före matchen veta att LHC:s officiella supporterresa var inställd. Enligt uppgift på grund av att de oroliga elementen skulle ta sig till Gävle.

- Det stämmer inte, det var för få anmälda, bara tio stycken, säger Josefsson.

- Deras organiserade resor är exemplariska, inga problem alls. Men nu var det ett gäng som reste på egen hand, säger insatschef Orrsten.

Han valde efter matchen att stänga av en del av arenan och låta Brynäsklacken stanna kvar på läktaren .

Christer Englund oroas över de två senaste dagarnas bråk på svenska hockeyarenor.

- Vi har varit ett steg före och fört en levande dialog med elitserieklubbarna för att motarbeta sånt här. Men det vore naivt att tro att vi inte skulle kunna drabbas.

Englund säger att förbundet kommer att göra allt för att ishockeyn inte ska få samma problem med våldsamma fans som fotbollen har.

- Vi är strängt observanta på det här. De som ligger bakom oroshärdarna är ofta inte berusade men utnyttjar dem som är det och som tappat sitt omdöme, säger hockeyförbundets ordförande.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM