En hårding på jakt efter guld

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-30

Färjestads egen tuffing Emil Kåberg är älskad av medspelarna - hatad av motståndarna

Färjestads tuffing Emil Kåberg är hatad av motståndarna.

Och älskad av medspelarna.

Vid sidan av isen är han en blyg, jaktintresserad 26-åring, som bor på en stor gård med flickvän och två hundar.

– Har man ingen teknik får man kompensera det med hårdhet. Svårare än så är det inte, säger han och skrattar.

Namn: Emil Kåberg. Ålder: 26 år. Längd: 187 cm. Vikt: 88 kg. Position: Forward. Bor: i Viby, tre mil utanför Örebro. Familj: Sambon Cecilia Karlsson (halvsyster till kartläsaren Tina Thörner), jakthundarna Nikita och Leta. Klubbar i karriären: Kumla, Frölundas juniorer, Bofors och Färjestad. Intressen: Jakt och motocross. Aktuell: Har blivit FBK-supportrarnas favorit i Löfbergs Lila Arena.

Emil, vem?

Så sent som i julas visste publiken i Karlstad inte vem Emil Kåberg var och ännu mindre hur mycket den skulle komma att dyrka honom ett par månader senare.

26-åringen har gjort succé i Färjestad och blivit supportrarnas stora favorit tack vare sin uppoffrande spelstil.

– Innan säsongen kunde jag inte ens drömma om att få spela SM-final. Det är helt overkligt, säger Emil Kåberg till Sportbladet.

Han började säsongen i allsvenska Bofors och under mellandagarna fick han chansen att träna och spela tre matcher med Färjestad i elitserien.

Det gick bra.

Emil Kåberg åkte tillbaka till Bofors, men den 31 januari – sista dagen för övergångar – skrev Färjestad överraskande kontrakt med honom.

Emil Kåberg hade någonting laget saknade.

Tuffhet.

– Någon annan tillgång har jag väl inte. Jag lever på min fysik och min vilja. Finsnickeriet lämnar jag över till andra i laget, säger han och skrattar.

Stalldräng

Emil Kåberg är född och uppvuxen på en gård i Viby, tre mil utanför Örebro, och bor kvar i föräldrahemmet. Pappa Rein äger ett stuteri och Emil har tidigare själv jobbat som stalldräng.

– Det var en kompis till pappa som tyckte att jag skulle börja spela ishockey, säger Emil Kåberg.

Då var han tio år och Kumla blev hans lag. Redan som 16-åring tog han plats i a-laget och 1995 skrev han på Frölundas juniorer.

Där spelade han i en och en halv säsong.

– Jag fick hemlängtan och flyttade tillbaka. Jag har alltid gillat naturen och bor man i en storstad blir man snabbt rastlös, säger Emil Kåberg.

Därför har han inte heller flyttat till Karlstad.

– Jag pendlar. Det är tolv mil enkel väg. Sedan har jag en övernattningslägenhet, som jag sover i ibland. Mest matchdagar.

Gillar att jaga

Nej, det är i lilla Viby han har sin bas och där kan han hålla på med sina två största intressen.

– Jakten är nummer ett. Jag jagar allt, fågel, hjort, älg, vildsvin? Det finns ingenting bättre än att gå ut i skogen. Helst ska det vara några grader kallt, solsken och så gör det ingenting om det är lite snö på backen, säger Emil Kåberg.

Han andra stora intresse är att köra motocross.

– Under säsongen kör jag inte så mycket, eftersom det finns en viss skaderisk. Men på somrarna blir det åka av. Att köra är bra träning.

Han har kört några småtävlingar i motocross och även varit med i juniorlandslaget i olympisk trap, skyttesportens blå band.

FBK alltid favoriter

Men det var ishockeyn han till slut fastnade för och nu har Emil Kåberg siktet inställt på SM-guld med Färjestad, som har varit hans favoritlag sedan barnsben.

– Färjestad har alltid funnits där och favoritspelaren är väl Peter Andersson. Han kommer ju från Örebro egentligen, så det är rätt naturligt.

I våras fick han chansen att spela mot Peter Andersson, som numera är firad back i Mif RedHawks.

– Lite speciellt var det. Häftigt att han fortfarande håller på på den här nivå. Man har kanske några år kvar, säger Emil Kåberg.

I kväll spelas den första SM-finalen och 26-åringen är vid sina drömmars mål.

Kampen mot HV 71 väntas bli tuff.

Precis lika tuff som Emil Kåberg själv.

8 tuffingar som kommer att märkas i finalspelet

Finlirare som Jörgen Jönsson och Johan Davidsson får ursäkta, men teknik och bra spelsinne räcker inte för att vinna SM-guld. Nej, det behövs en bra mix och i den ingår definitivt de tuffa och hårda spelarna, som aldrig viker ner sig och som smäller på i byte efter byte. Sportbladet har tittat närmare på åtta tuffingar, som garanterat kommer att låta tala om sig i finalserien.

Följ ämnen

Längre ned på sidan: 8 tuffingar som kommer att märkas i finalspelet...  

Patrik Thornéus

Följ ämnen i artikeln