Häller i sig tio liter

HOCKEY

Monstret får kämpa mot hettan: ”Annars börjar det snurra”

MANNHEIM. Värmen i VM-arenan är nära att knäcka målvakten Jonas Gustavsson.

Inför och under matchen i går drack han kopiösa 10 liter vätska.

– Viktigt för Jonas är att han balanserar vad han dricker. Dricker han bara vatten är det ohälsosamt med 10 liter

under en dag, säger Tre Kronors läkare Björn Waldebäck.

Titta på Jimmy Wixtröms bild vid artikeln.

Tre Kronors succémålvakt Jonas Gustavsson trycker in vätska i kroppen. Bilden beskriver bra hur varmt det är att spela för Tre Kronors målvakt i SAP Arena i Mannheim.

Han uppger att det är den varmaste arenan som han någonsin spelat i, vilket säger ganska mycket eftersom Jonas Gustavsson år 2010 kan beskrivas som en rutinerad målvakt.

I går var han en jätte, ett monster, i segern mot Kanada. Och han fick Tre Kronors speciella pris som matchens lirare.

Får bara ha en flaska

Mest nöjd var han med ett ingripande i sista perioden.

– Kanada hade gjort 3–1 och därefter fick de ett läge i powerplay. Kanada fick in pucken i mitten och någon direktsköt. Väldigt viktigt att jag tog skottet – annars hade det blivit jobbigt i resten av matchen, säger Jonas Gustavsson.

Men det var inte bara Kanada som var en motståndare i går. Värmen är knäckande för målvakterna i VM i SAP Arena.

– Det är jättevarmt. Det gäller att dricka under

dagen och under matchen. Det blir säkert tio liter. Jag har en flaska med mig hela tiden och det är viktigt att fylla på systemet hela tiden, säger Gustavsson.

Något som stör Gustavsson är att VM-arrangören inte tillåter två vattenflaskor på målburen. Det fick han nämligen ha i Färjestad.

– Jag får dra i mig en liter i periodpauserna och kompensera i stället. Annars

orkar man inte och det kan börja att snurra, säger han.

”Måste ha salter”

Vätskeförlust är ett hot mot Jonas Gustavsson, som svettas extremt mycket även under vanliga matcher. Slarvar han med förberedelserna kan kraften ta slut och då kan han inte fullfölja matchen. Det hände Frankrikes målvakt i tisdags.

Tre Kronors läkare Björn Waldebäck håller kontroll på Gustavsson och ser till att han ersätter vätskeförlusten, vilket hjälper till i processen när kroppen återhämtar sig.

– Viktigt för Jonas är att han balanserar vad han dricker. Dricker han bara vatten är det ohälsosamt med 10 liter under en dag. Man måste få i sig salter för att ha rätt balans i kroppen, säger Tre Kronors läkare Björn Waldebäck.