Osgoods 400:e – tack vare ”Lidas”

HOCKEY

Fyra poäng av svensken i 4–3-segern

Foto: Chris Osgood och Nicklas Lidström i framgångsrikt samarbete.

NEW YORK. Chris Osgood fick i natt sin 400:e vinst.

Det kan han tacka Niklas Kronwall för.

Järfällas egen Scott Stevens klappade in den avgörande 4-3-pucken mot Colorado på övertid.

– Men det ”Ozzie” själv som vann den här struntmatchen åt oss. Ja, och så vår lagkapten då. Det finns inte ord för hur bra ”Lidas” är, säger Kronwall till Sportbladet efter matchen.

Detroits målvaktsveteran Chris Osgood har i flera veckors tid försökt vinna sin 400:e NHL-match , men hela tiden snubblat precis på mållinjen.

I nattens bortamöte med unga, heta Colorado var det dock äntligen dags.

Nionde i historien

När Niklas Kronwall i ett powerplay 03.42 in i övertidsperioden pangade in ett slagskott från slottet blev den 38-årige kanadensaren den blott nionde målvakten i historien att nå den milstolpen.

– Det var väldigt skönt att se den pucken gå in. Särskilt som jag själv satt utvisad när de kvitterade vår ledning med två och en halv minut av ordinarie matchtid. Jag var lättad över att få rätta till det, säger Kronwall

– Roligast är dock att ”Ozzie” fick den här vinsten och att han fick den genom att spela som han gjorde. Det var han som vann den här matchen åt oss. Han stod ju på huvudet hela tiden.

Ja, i övrigt har ”Kronner” inte mycket till övers för egna lagets insats i Pepsin Center – trots att man alltså rakade åt sig två poäng med centrala kuggar som Pavel Datsyuk, Dan Cleary, Brian Rafalski och Mike Modano på skadelistan.

– Nä, det var en struntmatch. Vi var sega i benen och kom ju knappt ur egen zon. Det enda positiva var väl att vi utnyttjade powerplays, säger han.

Lidström dominant

En utespelare skiljde sig dock från den trötta mängden:

Nicklas Lidström.

Han gjorde själv ett av de fyra målen – och spelade fram till övriga tre.

– Det finns inte ord för hur bra han är, tycker backkollegan Kronwall.

– Vi talade om det efteråt, att han är som en juniorspelare i en fullvuxen hockeyspelares kropp. Han gör och vågar saker som man vanligtvis bara ser unga killar göra. Samtidigt begår han noll misstag.

Målet var ”Lidas” tionde säsongen. Fortsätter han i samma tempo kommer han att slå sitt eget rekord på 20 mål på en säsong.

– Det är framförallt poängproduktionen den här tiden på året som är skillnaden. Han har alltid varit bra, men i allmänhet börjat producera poäng på allvar först efter jul. Nu händer det redan från start. Det är otroligt och vi är bortskämda som har honom, menar Niklas Kronwall.

Även Johan Franzén satte en puck mot Colorado, och Henrik Zetterberg stod för en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL