Zuccarello-Aasens mål – slå Tre Kronor

HOCKEY

"Vi har allt att vinna"

MANNHEIM. Modos norrman Mats Zuccarello-Aasen är kaxigt ödmjuk inför dagens VM-premiär mot Sverige.

– Ja, målet är att starta VM med att slå Sverige. Vi har allt att vinna och svenskarna har allt att förlora. Men ska jag vara realist så är svenskarna storfavoriter. Det tillhör topp tre i den här VM-turneringen.

Samtidigt utser han Tony Mårtensson och Marcus Nilson till elitseriens bästa spelare – trots att han själv röstades fram till vinterns bäste av elitseriespelarna själva.

Succé är kanske ett för milt ord för att beskriva den 22-årige norrmannens säsong i Elitserien.

Seger i grundseriens poängliga trots att Modo inte ens tog sig till slutspel och sedan framröstad till ”Guldhjälmen”, där elitseriespelarna själva röstar fram säsongens bäste spelare.

– Det var det största som hänt mig så här långt i karriären, säger Zuccarello-Aasen.

– Men själv hade jag röstat på Tony Mårtensson eller Marcus Nilson. De var bättre. Jag har alltid gillat Mårtensson och jag tycker att det var Marcus Nilson som bar hela unga Djurgården på sina axlar i vintras.

På väg till NHL

Han ser ut att mena vad han säger och vill inte framhålla sig själv trots den gigantiska succé som förmodligen tar honom till NHL och spel i New York Rangers i höst.

Zuccarello-Aasen har varit ganska frispråkig om sin framtid tidigare, men har förstått att man officiellt inte får avslöja något före den första juni enligt de rigorösa regler som finns inskrivna i NHL-avtalet.

– Men det är väl ingen hemlighet att det finns intresse från NHL och att det är en dröm att få spela där en dag, säger han.

Det var en strålande OS-turneringen som gjorde att NHL fick upp ögonen för en spelare som tidigare fallit på storleken – 171 centimeter och 78 kilo får nästan varenda general manager i NHL att vända blad innan de ens läst namnet på spelaren.

Och han känns som det enda hotet mot Sverige i dag, om det nu går att tala om ett hot från ett lag som inte slagit Sverige i en officiell landskamp sedan september 1963.

Det är 47 år sedan.

– Oj, säger Zuccarello-Aasen.

– Då var jag inte ens påtänkt.

– Men samtidigt går vi ut till den här matchen med målsättningen att vinna. Det går inte att tänka på något annat sätt. Sverige är större, starkare och bättre, men vi har allt att vinna ochj ingenting att förlora. Det är bara att köra och ju längre vi kan hålla nollan ju större chans har vi.

Tappat sedan OS

Men Norge har tappat i styrka sedan succén i OS.

Det har haft flera tunga återbud och största backstjärnan Ole-Kristian Tollofsen är avstängd de fyra första matcherna i VM efter den våldsamma tacklingen på slovaken Lubos Bartecko i OS.

Dessutom har tysklandsproffset Tore Vikingstad tackat nej och Per-Åge Skröder är skadad.

– Men det är som det är. Vi är en liten nation och får försöka göra det bästa av det, säger Zuccarello-Aasen.

Siktar in sig på Hedman

Själv använde han sista timmarna inför VM-premiären på att sikta in sig på svenske kompisen Victor Hedman.

– Vi har alltid kontakt och han en riktigt bra kompis. Vi ska ut och fika i eftermiddag (läs igår) och då ska jag passa på att psyka honom och öka våra chanser att vinna.

Sagt med glimten i ögat naturligtvis.

Och det är aldrig fel att vara optimist.