Åklagaren tar beslut om Larkin-förhör nästa vecka

avFilip Durefelt

Mannheim-spelaren Thomas Larkin lär förhöras hållas efter den brutala tacklingen mot Brynäs Daniel Paille.

Det är kammaråklagare Joakim Johanssons bedömning efter att han inlett en förundersökning om misshandel mot ishockeyspelaren.

– Jag räknar med att ta beslut nästa vecka, säger Johansson.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

För tre veckor sedan tacklade Mannheim-spelaren Thomas Larkin en helt oförberedd Daniel Paille, Brynäs, brutalt utanför spelet i en match i Champions Hockey League.

Paille har inte spelat sedan dess och Brynäs hotade att ta till civilrättsliga åtgärder samt dra sig ur turneringen efter att Larkin bara stängdes av tre matcher av CHL för tacklingen.

Några dagar efter den omtalade tacklingen beslutade kammaråklagare Joakim Johansson att polisanmäla Larkin.

– Misshandel är ett brott som leder till fängelsestraff, det kan finnas omständigheter att det omvandlas till samhällstjänst. Det kan handla om två till sex månader fängelse i det här fallet, men det är egentligen för tidigt att spekulera i mer exakt. Min bedömning är att det här är kraftigt våld riktat mot huvudet utan påverkan av spelet, sa kammaråklagaren Johansson till Sportbladet då.

Tror på förhör med Larkin

Nu har Joakim Johansson tagit del av det tekniska material som finns från händelsen, det vill säga de tv-bilder som fångade tacklingen.

– Jag har gjort stillbildssekvenser av materialet för att se var pucken och spelarna är när det här sker. Sen kommer jag göra en bedömning om man kan anta att han är skyldig till misshandel eller ej. Det jag framför allt tittar på då är om våldet utövas som en del av spelet eller om det är utanför spelet.

Och din bedömning är?

– När jag har tittat igenom det här som hastigast så är min preliminära slutsats i nuläget att jag kommer gå vidare och höra honom (Larkin).

Johansson inväntar även ett journalutdrag för att ta del av skadebilden för Paille. Men det mesta talar alltså för att förundersökningen går vidare genom förhör med Thomas Larkin.

– Då får han ge sin syn på det här. Och så kommer jag ta del av de utredningshandlingar som finns och ta ställning till om åtal ska väckas. Det beror mycket på vad Larkin säger, vad hans uppfattning om det här är. Men det är en senare fråga om åtal.

När hoppas du kunna förhöra Larkin?

– Jag räknar med att ta beslut nästa vecka. Så vitt jag vet så bor Larkin i Tyskland, så då får jag skicka iväg en begäran om hjälp av tysk polis. Min bedömning är att jag kommer göra det.

Men när eventuella förhör med Larkin kan hållas vet inte Johansson i dagsläget, då förhören med all säkerhet lär hållas av tysk polis.

– Och jag kan inte svara på när de har möjlighet att hjälpa mig.

ARTIKELN HANDLAR OM