Lehkonen avgjorde för Frölunda

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bildbyrån

HOCKEY

GÖTEBORG. Han missade hela fjolårets försäsong på grund av körtelfeber.

Nu är Artturi Lehkonen, 20, en helt annan spelare.

– Självklart är det en stor skillnad när jag fått vara frisk hela sommaren, säger han efter att ha avgjort mot JYP Jyväskylä.

Frölunda är i praktiken klart för slutspel i CHL efter 3-2 hemma mot finska JYP. En strålande förstaperiod följdes upp av två sämre, men det var ändå hemmalaget som fick jubla till slut. En kanon i krysset från Artturi Lehkonen sänkte hans landsmän i den tredje perioden. 

Lehkonen var en av isens bästa spelare, inte bara för det avgörande målet. Och det var ingen tillfällighet. I fjol kunde han börja träna på allvar först i mitten av augusti på grund av körtelfeber. Han låg först däckad i två veckor i slutet av juni, och fick sen vila i en dryg månad innan han vågade börja träna över huvud taget. Då hade resten av laget redan kört stenhård försäsongsträning i närmare två månader.

I år har han fått vara med hela vägen. Och det märks.

– Jag har kunnat bygga upp kroppen, och har lagt på mig några kilo muskler. Jag känner mig mycket bättre i år. I fjol fick jag träna upp mig under säsongen, så i år är det en stor skillnad.

”Bästa vi gjort i år”

I fjol gjorde han åtta mål och åtta assist på 47 matcher i grundserien. Hittills under försäsongen har det redan blivit fem mål och två assist.

– Jag känner mig redan mycket bättre i år. Nu har jag hittat rätt väg och byggt upp mig på rätt sätt, säger han. 

För Frölundas del var det den första riktigt heta matchen för säsongen. Träningsmatcher och en 9-1-seger mot Sheffield har inte tvingat upp göteborgarna på tå. Men mot JYP var det 100 procent som gällde.

– De testade oss bra i dag, men jag tycker att vi svarade bra också. Första perioden är den bästa vi gjort i år, och mot det bästa motståndet. Sen blev det lite slafsigt i andra och tredje, vi tappar pucken för enkelt när vi är på väg framåt, säger Joel Lundqvist, som ändå kunde konstatera att Frölunda efter två segrar på två matcher inte ska kunna missa slutspelet.

– Det är bara att gå vidare dit som gäller för oss. Men det är två matcher kvar, och varje mål och poäng är viktigt för hemmaplansfördel senare i turneringen. Det märkte vi ju inte minst i fjol. 

I gruppspelet väntar nu först returen i Finland, följt av en avslutande match i England mot Sheffield.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!