Tog ledningen igen – Växjö går mot semi

HOCKEY

Derek Ryan kritisk – mot sin egen kedja

VÄXJÖ. Växjö stängde ner Derek Ryan – igen.

Då riktar poängkungen kritik mot sig själv.

– Vår kedja har inte lyckats anpassa spelet till slutspelet, säger han.

Derek Ryan sköt 15 mål och noterade 60 poäng i SHL, vilket gjorde honom till poängkung, och kedjan med Martin Johansson och Daniel Viksten hyllades som en av seriens bästa.

Men i slutspelet har kedjan i allmänhet, och amerikanen i synnerhet, kört fast.

Växjö vann den femte kvartsfinalen med 2-0 och Ryan fick återigen lämna isen poänglös och har bara svarat för en assist på fem slutspelsmatcher.

”Har inte gjort tillräckligt”

­– Det är en besvikelse. Jag har inte gjort tillräckligt, men framförallt handlar det om att hela laget ska producera. Vi måste se oss själva i spegeln och börja spela slutspelshockey.

Samtidigt berömmer Ryan Växjös defensiv.

– Vi har inte gjort mål på två matcher i deras arena men jag får ge cred åt dem. De har gjort det bra och tagit ner oss, säger Ryan och medger att han är mer uppvaktad än under grundserien.

– Det är inget snack om det. De matchar hårt mot mig, Daniel (Viksten) och Martin (Johansson) och har fyra, fem killar tillbaka och spelar defensivt. Vi har inte lyckats anpassa oss, men samtidigt gör de det riktigt bra.

Hur ska ni få det att lossna?

– I serien var vi väldigt bra på att vända spelet snabbt, men när vi möter ett Växjö som spelar slutspelshockey med fem spelare tillbaka så fungerar det inte. Vi måste börja chippa ner pucken, komma in bakom och jobba därifrån. Vi har inte lyckats anpassa oss till det spelet men det måste vi göra.

”Handlar mer om att vinna”

Är du frustrerad?

– Nej, inte alls. Visst vill jag göra mål och poäng, men slutspel handlar i första hand om att vinna med laget.

Coachen Kenta Johansson menar också att Örebro måste få igång offensiven.

– Det var hyfsat bakåt i den här matchen, men jag efterlyser mer rörlighet i anfallszon. Vi blev utraderade, vi hade inte förmågan att bryta mönstren, säger han.

– Vi möter en bra motståndare men vi har spelare som måste komma loss mer. De som har den individuella skickligheten måste hitta den igen, men det är tätare i slutspelet och det är andra ingredienser som måste till för att göra mål.