Nollade Frölunda – Växjö-talang hyllas

HOCKEY

VARBERG. Växjös Malte Strömwall, 19, hyllas efter försäsongspremiären.

– Han har en otroligt bra skridskoåkning och ett otroligt bra skott, säger tränaren Sam Hallam.

Jättetalangen låg bakom det mesta och det bästa när topptippade Växjö Lakers slog Frölunda med 2-0 i en tät och grinig träningsmatch. Förutom sitt 2-0-mål var han inblandad i Tomi Kallios ledningspuck och hade ett skott i ribban.

– Det var lite ovant och det studsade lite i början. Men det var kul och jag fick bra förtroende också, säger Malte Strömwall.

I fjol hade tonåringen en del skadeproblem och gjorde sju poäng (3+4) på 40 SHL-matcher.

– Jag stukade handleden väldigt illa i november och det var en jobbig tid. Men nu är jag skadefri och har kört hårt i sommar. Jag har blivit starkare, explosivare och förbättrat konditionen. Men jag har inga förväntningar alls utan hoppas bara få spela så mycket som möjligt i höst och göra det jag är bra på, fortsätter han.

”Var jättebra”

Tränaren Sam Hallam om Strömwalls egenskaper:

– Han var jättebra i dag och ni såg ju själva vilken otrolig speed han har i benen. Han blir ett hot på det sättet. Jag hoppas att han kan ta en ordinarie plats och kan bidra en del offensivt.

Vad måste han förbättra?

– Han behöver utveckla besluten, mognaden. Malte lägger in puckar ibland i lägen när man inte vill förlora pucken. Det är en balansgång och både vi och han jobbar mycket med den biten, men uppsidan är väldigt stor, säger Hallam.

Den nyblivne lagkaptenen Tomi Kallio, 37, är inne på samma spår.

– Han har alla verktyg som en forward behöver. Jag både hoppas och tror att han får sitt genombrott den här säsongen, säger finländaren.

Det tror Malte Strömwall också.

– Det måste man ju, annars kan man lika gärna lägga av, säger han.

Hur ser du på att Växjö är en av guldfavoriterna?

– Vi har ett bra lag på pappret, men det gäller att få ihop det också. Vi har alla förutsättningar för att göra en bra säsong och gå långt. Jag ser positivt på det, säger Strömwall.

Förre Frölundaspelaren Gustav Rydahl, 19, spelar nu i Växjö och var taggad värre mot sina gamla lagkamrater. Det small i varenda duell och ett tag haglade utvisningarna.

– Vi visste ju att han älskar det spelet och han gjorde det bra. Det fanns inga ytor och spelet var slarvigt emellanåt. Sådana här matcher brukar vara mer öppna, säger lagkaptenen Joel Lundqvist.

Frölunda, precis som Växjö ett tippat topplag, har inte ens hunnit träna powerplay och var uddlösa framåt.

– Man kan absolut inte dra några slutsatser efter det här. Jag är mest glad att det är över, att första försäsongsmatchen är avklarad.

Vad tar ni med er härifrån?
– Det var inget ”shit, vad bra det här funkade”, men nu är vi i alla fall igång, säger lagkaptenen.

ARTIKELN HANDLAR OM