Publicerad:
Uppdaterad:

Mötet som gav guld

Av: Erik Karlsson, Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

”Där vände hela turneringen för oss”

Utbuade, kritiserade och uträknade med bara en vecka kvar av VM. 

Då samlade Pär Mårts Tre Kronor till ett långt ­möte som kom att vända hela det svenska VM-ödet.

– En väldigt vältajmad samling av Pär Mårts och det är där hela turneringen vänder för oss, säger backen Erik Gustafsson.

Med en vecka kvar av VM var det inte mycket som pekade på ett historiskt svenskt VM-guld på hemmaplan. På lördagen hade visserligen bröderna Sedin landat, men lördagen hade också inneburit ännu en tung gruppspelsmatch där man precis lyckats besegra Slovenien. När man åkte av isen gjorde man det till ljudet av burop från stora delar av hemmapubliken.

Söndagen var sedan en helt ledig dag – för alla utom Pär Mårts och den mentale tränaren Pär Pettersson. De valde i stället att förbereda ett långt möte med spelarna – som kom att vända turneringen för Tre Kronor.

Fokus på rätt saker

Under 1 timme och 40 minuter innan träningen på måndagseftermiddagen satte sig hela laget för att bestämma sig för en väg att gå.

– Det blev en vändpunkt inför Danmarksmatchen. Sedinarna och Edler kom in och vi hade ett lagmöte och pratade igenom lite saker. Vi gjorde ändringar i matchplanen och höll oss sedan till den i 60 minuter i varje match vad som än krävdes. Jag tycker det mötet var vändningen, säger Erik Gustafsson.

Vilka förändringar gjorde ni?

– Just där och då var det mest den mentala biten, att komma ihop mer som grupp och fokusera på rätt saker. När vi kom till arenan gjorde några spelmässiga förändringar framför allt till kvartsfinalen mot Kanada. Vi rusade inte bort oss för mycket i anfallszonen och vi backar stod inte upp i tid och otid.

”Mycket tändvätska”

Gabriel Landeskog berättar också om hur laget samlade energi ur kritiken från media och publik.

– Klart det är mycket tändvätska. Att bli sågad gång på gång, match efter match... visst i bland kanske vi förtjänade det, men vi tog det som tändvätska.

– Vi satte oss på hotellet och diskuterade sådana saker. Om inte media och svenska folket är med oss – då är det vi mot världen. Vi kände väl att någonstans i kvarten mot Kanada att det vände det. Globen kom med oss och ni vände er med oss också. Det var det som var målet, att få med oss Globen och er, vi gör det här tillsammans.

Henrik Sedin som kom in i laget när allt vände är inte överraskad över scenförändringen:

– Det är typiskt svenskt att ha problem i gruppspelet och när det väl gäller kommer ihop som lag och i dag var det aldrig något snack.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN