Nylander sågas: ”Nog dags att peta honom”

avJarkko Päiväniemi

William Nylander upplever en tung tid i hockeyrinkarna.

I natt blev han nedpetad till Torontos fjärdekedja i 1–3-förlusten mot Florida och lämnade isen med 12 minuters speltid och -3 i plus/minus.

Svensken sågades också av experterna i Sportsnets sändning.

– Han är hemsk i kväll. Nästa steg är att han petas, säger Brian Burke.

Nylander fick inleda bortamötet med Florida i toppkedjan med Auston Matthews och Zach Hyman. Toronto, som kvällen innan vunnit mot seriesuveränen Tampa, gjorde första målet men tappade till 1–2 innan den första periodpausen.

Nylanders kedja var inne på båda baklängesmålen inprickade av Mike Hoffman och Mike Matheson.

Då möblerade coachen Mike Babcock om och det var Nylander som sjönk genom hierarkin. Resten av matchen huserade han i fjärdekedjan tillsammans med landsmannen Pär Lindholm och Frederik Gauthier.

”Sitter mellan öronen”

I den andra pausen sågades svensken ordentligt av Sportsnets expertduon Nick Kypreos och Brian Burke.

– Det är en kamp för honom. Det sitter mellan öronen, sa Kypreos i sändningen och fortsatte:

– Det är nu Babcock måste göra en utvärdering. Alla fungerar inte i kväll och det kan ske när det är match efter match. Så plocka de nio toppspelarna och spela dem hårt i stället. Och Nylander är inte en av dem, jag beklagar.

Brian Burke, tidigare general manager (2009–2012) för Maple Leafs, var ännu tuffare i sin kritik.

– Jag gillar den här spelaren, jag försöker att inte hacka på honom... men han är hemsk i kväll. Nästa steg är att han petas. Han spelas i fjärdekedjan, men laget behöver poäng, de behöver fortsätta vinna. Trevor Moore (AHL-spelare som spelat sex matcher med Maple Leafs denna säsong) kan bidra med mer än denna killen. Det är nog dags att låta honom se en match från pressläktaren, dundrade Burke.

Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

3 poäng på 19 matcher

Florida höll 2–1-ledningen till slutminuterna. Toronto tog ut målvakten och försökte få in en kvittering och då fick även Nylander chansen igen.

Men I stället för 2–2 satte Frank Vatrano 3–1 i tom kasse. Nylanders plus/minus-statistik sjönk till −3 och den totala istiden blev blygsamma 12.15 minuter.

Coachen Mike Babcock fick förstås frågor om Nylander efteråt.

– I grund och botten vill vi inte ha Willy i fjärdelinan. Vi vill att Willy bidrar för vår klubb. Han är en ärlig kille och brukar göra en bra insats. Han kommer att fortsätta jobba på det och har – förmodligen – aldrig varit med om något liknande tidigare, förklarade Babcock.

Totalt har William Nylander spelat 19 matcher efter att kontraktsförlängningen blev klar i månadsskiftet november/december. På de har han gjort ett mål och assisterat till två. Plus/minus-statsen visar –9.

Torontos nästa match är hemma mot Arizona på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM