Jihde: ”Jag är mer hockey än fotboll”

avLinus Norberg

Studioankaret om att vara tillbaka framför hockeypubliken

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG

En VM-final i hockey? Premier League? Eller OS?

När Niklas Jihde, 40, rankar sina karriärhöjdpunkter kommer svaret blixtsnabbt:

– Jag kan inte ljuga, jag ser fram emot World Cup mer än vad jag såg fram emot OS.

Från att vara känd som Peter Jihdes innebandyspelande brorsa etablerade sig Niklas Jihde snabbt som hockeyjournalist i Viasats allsvenska satsning.

Han började 2008 och stod i studion och bollade frågor till Harald Lückner och Leif Strömberg, snörade på sig skridskorna och gav sig ut på isen för att intervjua spelare – och han var ansiktet utåt för kanalens hockeysändningar.

Fram till för nästan exakt ett år sedan.

Är mer hockey än fotboll

Då bytte han hockey mot fotboll och klev in som studioankare i Premier League-sändningarna.

– Men jag identifierar mig definitivt mer med hockeyn. Jag kom till Viasat för hockey. Jag har ofantligt många mer timmar hockey så jag är mer hockey än fotboll, säger Jihde när Viasat öppnade dörren för Sportbladet bjöd på en exklusiv inblick hos Viasats World Cup-gäng.

I "grottan", som de kallar källarutrymmet där studion är belägen, är samtliga profiler samlade, förutom Frida Nordstrand, och stämningen är skojfrisk.

Jihde vill framför allt lyfta fram kanalens experter.

– De är verkligen dedikerade hockeyn och är extremt kunniga. Jag tror att vi gör hockey på ett annat sätt än vad andra gör och det ska bli kul att visa den breda massan det, säger 40-åringen och syftar på grafik och taktiska undervisningar under World Cup.

”Det blev dåligt”

Han ser också turneringen som en höjdpunkt i sin egen journalistiska karriär.

– Det är julafton. Även om jag gjorde OS så kan jag inte ljuga, jag längtar mer till World Cup än vad jag gjorde till OS, säger han och motiverar varför:

– OS i Sotji skulle vara världens bästa turnering. Så byggde vi upp den. Men det blev ganska dåligt. Ryssarna var för dåliga, Kanada var för bra. Det tände aldrig till.

– Därför kommer World Cup bli något alldeles extra. Många tycker att det är en hobbyturnering med Team Europa och så vidare, men jag ser det inte så. Nu är alla de bästa samlade. I ett fotbolls-VM är inte ens alla de bästa med.

ARTIKELN HANDLAR OM