Tre Kronors krismöte efter storförlusten

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tittade varandra i ögonen och kände av hur vi ser på varandra”

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Tre Kronor deppar i samband med förlusten mot Team Europa.

TORONTO. Storförlusten mot Team Europa tog hårt.

Dagen efter samlade förbundskapten Rikard Grönborg sex utvalda spelare för att diskutera igenom kollapsen i Washington.

– Vi satt oss ner runt bordet, tittade varandra i ögonen och kände av hur vi ser på varandra, säger Grönborg.

Tre Kronors genrep mot Team Europa blev inte alls vad spelare och ledare hade hoppats på. Förlust med klara 2–6 i en match där målvakten Henrik Lundqvist byttes ut efter femte målet.

Redan på söndag ställs Tre Kronor mot Ryssland i öppningsmatchen av World Cup.

I torsdags tränade det svenska laget för första gången i matcharenan Air Canada Center i Toronto. Där hade man också tillgång till Maple Leafs mäktiga omklädningsrum. Rikard Grönborg valde då att samla en mindre grupp spelare för att diskutera hur det kunde gå så snett i genrepet inför World Cup.

– Det är en fantastiskt anläggning med bland annat ett jättestort coachingrum och där satte vi oss ner med sex utvalda spelare, berättar Grönborg.

”Lista på grejer”

Med på mötet fanns lagkaptenen Henrik Sedin och hans två assistenter Daniel Sedin och Erik Karlsson. Dessutom Nicklas Bäckström, Gabriel Landeskog och Niklas Hjalmarsson.

– Namnen i den här gruppen växte fram då vi satt och diskuterade runt kaptener i laget. Och det är spelare från olika perspektiv: offensiva backar, defensiva backar, backar som spelar box play eller power play och så vidare. Men framför allt handlar det om spelare som vågar tycka och tänka. Nu kände jag och övriga ledare att vi ville känna av med den här gruppen. Vad som också är viktigt är att vi får vi en mindre grupp att diskutera saker kring, då blir det också enklare för dem att prata, säger Grönborg.

Inför sittningen med spelarna hade Rikard Grönborg haft ett möte med hela ledarstaben, de tre rådgivarna Sundin, Alfredsson och Lidström samt generalsekreterare Tommy Boustedt.

– Där hade vi tagit fram en lista på grejer som vi tyckte att vi skulle adressera och prata om. Jag känner ett fantastiskt ansvar mot spelarna att vi ledare är förberedda. Att vi den vägen bygger upp ett förtroende mot spelarna.

”Jag är ingen diktator”

Grönborg var nöjd med resultatet av mötet med den utvalda spelargruppen:

– Jag kände att vi hade en samsyn om vad som hände och att vi måste lita på vad vi jobbar med. Vi har ett bra sätt att spela om vi gör det fullt ut och litar på varandra.

Grönborg ser inget konstigt alls med att spelarna är en stor del i processen runt det taktiska:

– Vi måste ha högt i tak, jag är ingen diktator på något sätt och vis. Däremot vill jag definitivt att vi tar beslut. Att vi inte skickar upp massor av bollar i luften och sedan är det ingen som plockar ner dem. Att vi verkligen kokar ner det till beslut, där känner jag ett jäkla ansvar, säger Grönborg.

Publicerad: