Legendaren sågar unga NHL-stjärnor

HOCKEY

MOSKVA. Förre förbundskaptenen Curre Lundmark sågar attityden hos dagens unga svenska NHL-stjärnor.

Det var alla nej, tack som stjälpte det svenska VM-laget i Moskva. Ingenting annat.

– Ja, vi måste få tillbaka stoltheten att representera Sverige Jag upplever inte att de unga spelarna har det, tyvärr. Och det blir sämre och sämre för varje år, säger han.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar 80 NHL-svenskar

Curre Lundmark vill inte kalla Sveriges svaga turnering och 0-6 mot Kanada i kvartsfinalen för ett fiasko.

– Nej, tittar man nyktert och städat på vilket VM-lag det här var, så var det inget fiasko. Visst är det tråkigt att det slutar som det gör, men det här laget var inte bättre, säger han.

Curre var svensk förbundskapten 1993 till 1995 och var ansvarig i båset när Sverige spelade hem det historiska OS-guldet i Lillehammer 1994. Nu är han på plats här i Moskva och ledde laget "World Legends" mot ett stjärnspäckat ryskt veteranlag på fredagskvällen, med gamla NHL-stjärnor som Chris Chelios, Lanny MacDonald, Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson på isen.

Oroas över utvecklingen

Men han är orolig för svensk landslagshockey.

– Ja, det här är det största problemet svensk hockey har just nu och som Svenska Hockeyförbundet måste ta tag i. Jag vet hur Pelle (Mårts) kämpat för att få hem spelare. Det är bara titta på Finland där alla ställer upp, men där man också har gamla storspelare som Teemu Selänne och Saku Koivu som sköter kontakterna med deras NHL-killar. Det är egentligen inte förbundskaptenens jobb.

Hur var det på din tid?

– Det var aldrig några problem. Då handlade det väldigt mycket om spelare som Peter Forsberg och Mats Sundin. När de sa ja, så hängde alla andra på.Och så hade vi mycket bättre spelare hemma i Sverige på den tiden och behövde kanska bara fyra, fem eller max sex spelare från NHL för att vara ett topplag. Den stommen finns inte längre. De är i KHL och Nordamerika och lite överallt.

Vill inte döma laget på plats

Så det var inte ett fiasko att Sverige försvann så tidigt?

– Nej, det här laget hade inte den spetskompetens som krävs. Det hade ingen Kronwall eller Zäta eller den typen av ledare. Mikael Backlund är ingen ledare på det sättet och Jimmie Ericsson är en bra hockeyspelare och ledare på hemmaplan, men han leder inte ett landslag.

– Om du jämför dem med Mats Sundin eller Bengt-Åke Gustafsson så är det ljusår emellan. Jag upplevde det så. Det behövs någon som ryter till i omklädningsrummet och det måste komma inifrån gruppen. Det biter lite bättre om spelarna själva tar tag i de sakerna. Challe Berglund var inte världens bästa hockeyspelare, men han kunde säga till i omklädningsrummet.

– Nej, svensk hockey behövde inte det här.

Även förre förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var på plats i Moskva, men vill inte uttala om VM-lagets prestation.

– Nej, jag har sett för lite för att ha en åsikt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM