Södertälje på väg mot allsvenskan

Reporter: Simon Kingdal

Publicerad:

Tränaren, kaptenen och supportern om förutsättningarna

Över 5 000 åskådare på läktaren – i tredjedivisionen.

När dörren står på glänt till hockeyallsvenskan för klassiska Södertälje bjöd supportrarna på publikfest.

– Det var en otrolig känsla. Som en enda stor happening, säger tränaren Mats Waltin.

Södertälje SK är på god väg mot kvalserien till hockeyallsvenskan. Efter att ha vunnit 19 av 22 matcher i östra hockeyettan, ligger laget just nu tvåa i allettan norra.

I onsdags hemmabesegrades Huddinge med 3–0, men det var inte slutresultatet som efter matchen hamnade i fokus – utan publiksiffran. Hela 5 176 personer hade tagit sig till klassiska Scaniarinken.

– Helt fantastiskt, de dyker ju upp varenda match. 5 000 är en otrolig siffra i division ett, till och med i allsvenskan och nästan i SHL. Vi känner att vi får ett otroligt stöd. Det är ett väldigt inspirerade engagemang, säger Johan Skinnars, lagkapten och forward i SSK.

"Hockey betyder mycket här"

Ett engagemang som för supportrarna själva är en självklarhet, enligt Södertäljes supporterklubbs ordförande Fredrik Andersson.

– Roligt att spelarna uppskattar det så klart. Nu var det i och för sig gratis inträde men av de 5 000 som kom betalade ändå 4 000 på något sätt, via säsongsbiljetter och lotter till exempel, säger han.

Trots att SSK degraderades från allsvenskan ner till division ett, berättar Andersson att det fortfarande finns ett stort hockeyintresse i staden – och att det till och med tillkommit nya supportrar.

– Allting blir ju lite lättare. Det är ju lättare att få med ett stort bortafölje till Sollentuna än om bortamatcherna skulle spelas i Oskarshamn, och då blir ju samtidigt fler intresserade. På ett sätt är det tråkigt och konstigt att vi är där vi är, men det är viktigt att få en nystart.

– Vi supportrar kommer att komma dit oavsett. Hockey betyder mycket för folket här, och man byter inte lag hit och dit.

"Playoff kan gynna oss"

Det finns en chans att Södertälje når direktplatsen till kvalserien, men då måste tabellettan Västervik förlora hemma mot Huddinge samtidigt som SSK besegrar Visby/Roma på Gotland. Annars väntar playoff-spel, där åtta lag från allettan norra och södra gör upp mot åtta lag från övriga hockeyettans vårserier. Oavsett vad det blir SSK är Johan Skinnars hoppfull.

– Vi är inställda på att det är vinna eller försvinna i varenda match framöver. Vi behöver tajta matcher där varje byte är ett krig. Det skulle gynna oss med ett playoff, eftersom det skulle få oss ännu mer sammanslipade, säger han.

Om det blir en direktplats då?

– Då får vi tre veckors egna förberedelser, vilket blir nyttigt. Det finns då tid att läka skador och slitage, och träna hårt för att formtoppa inför kvalserien.

Playoffet är uppdelat i tre omgångar, där segrarlaget i bäst av tre matcher går vidare till nästa runda. Två av lagen når sedan kvalserien till allsvenskan, som i sin tur spelas i tio omgångar.

"Man vet ju aldrig"

Där återfinns, förutom segrarna från allettans norra och södra serier, även de två lagen som slutade sist i allsvenskan. Slutligen är det ettan och tvåan i kvalserien som går upp.

Skulle SSK vara redo för spel i hockeyallsvenskan?

– Just nu kan man inte säga att vi är det, eftersom vi ligger tvåa i allettan. Med all säkerhet går vi till playoff, men det blir en lång väg att gå om vi ska till kvalserien. Just nu fokuserar vi på nästa 60 minuter på Gotland, sedan tar vi en match i taget. Vi vet att vi måste bli bättre för varje match. Det är som sagt en lång väg att gå. Men vad fan, man vet ju aldrig, avslutar tränaren Mats Waltin.

Publicerad: