Klart: De tar plats i Sveriges WC-trupp

Av: Andreas Käck, Per Bjurman, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Här är skrällarna i Tre Kronors första World Cup-trupp.

Succébacken John Klingberg ratas, och Jacob Markström tar platsen som ”back-up” bakom Henrik Lundqvist.

– Jag är besviken, säger Jhonas Enroth till Sportbladet.

Redan i måndags kom uppgifter om att Tre Kronors första World Cup-trupp skulle innehålla två mindre skrällar. Radiosporten kunde avslöja att den 16 man stora truppen – som kompletteras med ytterligare sju spelare den 1 juni – inte innehåller Dallas Stars succéback John Klingberg, samt att det inte blir Jhonas Enroth, utan Jacob Markström, som tar den första platsen som ”back-up” bakom givne förstemålvakten till Henrik Lundqvist.

Trea i poängligan

Nu är det bekräftat.

På presskonferensen berättar förbundskapten Rikard Grönborg att hans trupp, mycket riktigt, innehåller sex backar, men att John Klingberg inte är en av dem.

Klingberg ligger trea i backarnas poängliga i NHL med 53 poäng (10+43) på 65 matcher men i Tre Kronor finns redan etablerade backar med samma offensiva spelstil, som Victor Hedman, Oliver Ekman Larsson och inte minst Erik Karlsson.

Sportbladet har sökt John Klingberg, som inte önskar att göra några uttalanden om World Cup.

– John är en av spelarna som vi definitivt tittar på för den sista backplatsen, tillsammans med ett flertal andra backar som är aktuella, säger Rikard Grönborg till Sportbladet.

Förbundskaptenen menar att Klingbergs bristande erfarenhet – att han till exempel ännu inte spelat en Stanley Cup-match – spelar in i beslutet att inte ta ut honom i grundtruppen.

– Det är faktor, absolut. Men John hade en helt makalös start på säsongen. Nu ska det bli intressant att följa honom i Stanley Cup-slutspelet, hans första i karriären.

”Är besviken”

När Sportbladet når Jhonas Enroth vädrar Los Angeles Kings-målvakten sin besvikelse över att inte bli uttagen.

– Jag är besviken, men får kriga om tredjeplatsen, säger Enroth.

Förbundskapten Rikard Grönborg kommenterar valet så här:

– Markström är en storväxt målvakt, väldigt atletisk. Han har jobbat hårt i många år för att etablera sig som en NHL-målvakt och som läget är nu tycker jag att han slåss om förstaspaden i Vancouver med Ryan Miller.

”Utmanar om titeln”

Övriga stjärnnamn som saknas i Sveriges första trupp är Robin Lehner, Gustav Nyquist, Jakob Silfverberg, Marcus Krüger, Patric Hörnqvist, Carl Söderberg, Carl Hagelin, Victor Rask, Mika Zibanejad, Rickard Rakell, Mattias Ekholm, Alexander Edler, Johnny Oduya och Hampus Lindholm.

Tre Kronor spelar i grupp B tillsammans med Finland, Ryssland och ”Team North America” och möter Ryssland i öppningsmatchen 18 september.

– Vårt lag ser riktigt bra ut. Det finns många skickliga spelare, inget snack om saken. Vi har ett lag som kan utmana om titeln, säger ”Henke” Lundqvist på presskonferensen.

På frågan om han saknar någon spelare svarar han:

– Konkurrensen är hård. Det ska den vara i en sådan här turnering. Vi har massa bra spelare både här i NHL och i SHL. Men nu handlar det om att få ihop ett lag.

Publicerad: