Domen: Stängs av sex matcher

HOCKEY

Färjestads Morgan Ellis delade ut en huvudtackling mot Skellefteås Johan Alm.

Nu stängs han av i sex matcher – men kan slippa straff om han byter liga i höst.

Samtidigt frias Henrik Hetta, meddelar disciplinnämnden.

Kvartsfinalserien mellan Skellefteå och Färjestad blev vild.

Det sista mötet på torsdagen, där Skellefteå tog sig till semifinal, resulterade i ett par omtalade situationer där lagen åkte på varsitt matchstraff för tackling mot huvudet.

Först fick Skellefteås Henrik Hetta lämna isen efter en tackling mot Jens Westin, och därefter fick Färjestads Morgan Ellis kliva av efter en solklar huvudtackling på Johan Alm – som fick experterna att rasa.

”Tappar nästan luften”

– Jag tappar nästan lusten att sitta här när man ser sån jävla skit, för att vara ärlig. Det är så brutalt, respektlöst och fult, sa Sanny Lindström i C More.

Både Hetta och Ellis anmäldes till disciplinnämnden och riskerade avstängning.

Nu kommer domen.

Morgan Ellis stängs av i sex matcher, fram till den 6 oktober, och får böta 44 850 kronor, medan Henrik Hetta frias helt.

Motiveringen från disciplinnämnden gällande Ellis är bland annat att tacklingen är respektlös, riktas medvetet mot huvudet och utgör en stor skaderisk, och att Johan Alm faktiskt blev skadad.

”Kan skita i det”

Ellis, som ryktas bort från Färjestad, kan dock slippa avstängning om han byter klubb till hösten.

– Avstängningen är global och gäller från datum x till datum y. Vi kan inte straffa honom för att han spelar i Japan eller Finland, säger Alexander Ramsey, ordförande för disciplinnämden. 

Så om han spelar i till exempel Finland i höst kan han alltså gå fri?

– Rent generellt så ja, då kan han ju skita i det. Men det blir då en fråga för finska ligan och om de respekterar det beslutet som är taget här i Sverige. Vi har ett bra samarbete med finska ligan, det vill jag betona. Men det är upp till varje liga och olika från fall till fall om de tar hänsyn till vårt beslut. 

Och om han kommer tillbaka till SHL senare i karriären då?

– Vill han komma tillbaka och spela under RF:s flagg så kan han bli avstängd då, i ett senare läge, ja.

När det kommer till Hetta anser nämnden att tacklingen inte är ”av sådan art att en disciplinär påföljd, utöver den av matchdomen utdömda utvisningen, bör utgå”.

Huvudtacklingarna i hockeyn har skapat stor debatt den senaste tiden.

”Bör skärpa oss”

Efter matchen mot Färjestad uttryckte Skellefteås tränare Bert Robertsson, precis som många experter, sitt missnöje med fenomenet.

– Så här kan vi inte ha det. Vi riskerar både spelares hälsa och återväxten för sporten, sa Robertsson till Sportbladet.

– Det är uppenbart att spelet har blivit mer ovårdat. Vi bör alla skärpa till oss, dra vårt strå till stacken och se till att allt sker på ett korrekt sätt, fortsatte han.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

ARTIKELN HANDLAR OM