Nära väcka åtal mot Larkin

Överfallet väckte avsky i hockeyvärlden – nu kommer besked: ”Klart att det lutar åt ett åtal”

Det har gått ett år sedan Thomas Larkins våldsamma överfall mot Brynäsforwarden Daniel Paille, 34.

Nu är det nära ett rättsligt efterspel. Nästa vecka förväntas kammaråklagare Joakim Johansson väcka åtal mot Larkin för misshandel.

– Min bedömning är att det går utöver ett våld som man kan tillåtas utöva inom idrotten. Klart att det då lutar åt ett åtal, säger Johansson. 

I dag är det exakt ett år sedan som Brynäsforwarden Daniel Paille med våldsam kraft knockades av tyska Mannheims back Thomas Larkin under en CHL-match. 

Den hundra kilo tunge Larkin rammade med full kraft en helt oförberedd och icke puckförande Paille. 

Ett överfall som väckte stor avsky runt om i hockeyvärlden. 

Kanadensaren Paille, som gjort närmare 600 NHL-matcher och vunnit Stanley Cup, kom aldrig tillbaka efter smällen. I somras kom beskedet att han tvingas sluta med ishockey efter den kraftiga smällen mot huvudet.

Daniel Paille tvingades lägga av efter smällen
Daniel Paille tvingades lägga av efter smällen

– Jag försöker att inte bli arg när jag tänker på det som hände. Det är mer en besvikelse. Jag försöker gå vidare och fokusera på andra saker, sa Paille för två månader sedan i en intervju med The Atheltic. 

Åklagarmyndigheten i region Mitt upprättade tidigt en polisanmälan gällande misshandel.

Möte i Tyskland

Sedan dess har rättsväsendet kvarnar malt och nu är det nära ett beslut som med största sannolikhet innebär att kammaråklagare Joakim Johansson väcker åtal mot Larkin.

– I går (måndag) fick vi ett besked från Larkins försvarare (en svensk och en tysk) att de skulle ha ett möte med honom i Tyskland den här veckan och att vi sedan skulle få ett besked i slutet av den här veckan, berättar Joakim Johansson.

Har du redan bestämt dig för att väcka åtal?

– Nej, det är inte helt klart än, det blir ett beslut jag fattar efter att Larkins sida har lämnat sina synpunkter på utredningen. De kan komma med nya omständigheter som kan medföra att man måste göra något mer i utredning. Men det tror jag inte. Allt finns på film så det är inte så komplicerat. Men det kan vara någon mindre grej de vill lägga till, berättar Johansson. 

Men det mesta talar oavsett för att det blir ett åtal för misshandel. Straffskalan för misshandel av normalgraden är allt från böter upp till två års fängelse.

– Man kan säga så här: det kom nyligen en dom från Högsta domstolen, fallet med (Jakob) Lilja, och det har givetvis vissa likheter med det här fallet. Där har HD redogjort för den typen av principer som ska tillämpas på de här fallen, våld inom idrott. Min bedömning när jag tittar på det här fallet är att det går utöver ett våld som man kan tillåtas utöva inom idrotten. Klart att då lutar det åt ett åtal. Samtidigt vill jag invänta de synpunkter som Larkin och hans försvarare har att komma med nu.

Rättegång inom ett halvår

Något som förstärkt Joakim Johanssons bedömning att väcka åtal och även ha goda förhoppningar om en fällande dom är just fallet med Jakob Lilja. Den nuvarande djurgårdsspelaren fälldes för misshandel i tre rättsinstanser (tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen) efter sin crosschecking på Malmös Jens Olsson. 

– I sin dom skriver Högsta domstolen ganska mycket om hur man ska resonera i såna här fall. Vad som ska anses vara tillåtet och inte tillåtet, att det på något sätt ska ligga inom spelets idé.

Någon gång under första halvan av 2019 räknar åklagare Joakim Johansson med att en eventuell rättegång kan hållas:

– Det lär inte bli på den här sidan årsskiftet i alla fall. Normalt sett någon gång under slutet av våren är min bedömning, säger han.

Måste Larkin och Paille rent fysiskt infinna sig i rättssalen?

– Nej, från många länder fungerar det även att de är med via videolänk.

27-årige Thomas Larkin, som har både italienskt och amerikanskt pass, spelar fortfarande kvar i Mannheim. På 17 matcher har han svarat för åtta poäng (2+6) och är registrerad för beskedliga tio utvisningsminuter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!