Förre Mora-tränaren klar som NHL-tränare

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

För två år sedan var tränare i hockeyallsvenska Mora.

Nu blir 33-årige Jeremy Colliton NHL:s yngste tränare när han tar över efter Chicago Blackhawks-ikonen Joel Quenneville som fick sparken tillsammans med och assisterande tränaren Ulf Samuelsson.

– Jeremy tog ett lag i Sverige från andradivsionen till högsta serien. Och fick ut maximalt av det. Nu hoppas vi att han gör samma sak med Chicago, säger Stan Bowman, general manager för Blackhawks.

2013/14 avslutade Jeremy Colliton sin karriär som spelare med en säsong i Mora, det blev bara tre matcher.

Efter problem med hjärnskakningar klev han i stället in som tränare i laget. Efter tre säsonger, där Mora gick upp i SHL, lämnade han klubben och blev huvudtränare i AHL-klubben Rockford Icehogs, farmarklubb till Chicago Blackhakws.

Och nu tar 33-åringen nästa jättekliv som tränare när han ersätter rutinerade Joel Quenneville som lagets huvudtränare. Han blir därmed yngste NHL-tränaren just nu.

”Vi har tur som har Jeremy”

Quenneville, som tog över laget för tio år sedan och är hela ligans näst vinstrikaste coach, har sparkats från klubben precis som den svenske assisterande tränaren Ulf Samuelsson. Samuelsson ersätts i sin tur av Barry Smith, 66 år och dubbelt så gammal som Colliton.

– Den här organisationen duckar inte från att ta svåra beslut, säger ordförande Rocky Wirtz om beslutet att sparka tränaren som vunnit tre Stanley Cup med Blackhawks.

– Vi har tur som har Jeremy Colliton i vår organisation, alla som känner honom tror att han har de verktyg som krävs för att bli en framgångsrik tränare i den här ligan säger general manager Stan Bowman.

På tisdagens presskonferensen i Illinois uttalade sig den före detta Mora-tränaren för första gången:

– Jag är tacksam för min chans, det är en ära att få vara med i Chicago, som har en tradition av framgång och den ska vi bygga vidare på.

– Jag har pratat med laget, gjorde så i morse och jag sa till dem att jag gillade att jobba med dem. Vi som stab ska göra allt för dem och hoppas laget gör detsamma för oss, säger före detta Mora-tränaren.

Många frågor handlade om Collitons låga ålder, 33 år. Flera spelare i Chicago är äldre än den nya tränaren.

– Slutligen handlar det om att vinna. Jag måste vinna spelarnas tillit och få dem att bli bättre som individer. Lyckas jag med det som kommer laget att vinna. Det handlar inte om min ålder, säger han.

Chicago har vara vunnit sex av de femton första matcherna under årets NHL-säsong. Laget har förlorat de fem senaste matcherna.

Publicerad:

LÄS VIDARE